SAD prekinuo isporuku lovaca F-16 Egiptu

Odluka o obustavi isporuka F-16 ne predstavlja promjenu stava Washingtona (EPA)

Sjedinjene Države su odlučile prekinuti isporuku četiri lovca F-16 Egiptu dok je stanje u zemlji i dalje nestabilno, objavio je Pentagon.

“Zbog stanja u Egiptu mislimo da sada nije prikladno vrijeme za isporuku F-16 “, rekao je George Little, glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane.

Temeljni element

Isporuka ta četiri lovca bombardera je u sklopu ugovora o 20 lovaca F-16, zaključenog 2010. za 2,5 milijardi dolara. Četiri lovca su već isporučena u januaru.

Zajednička vojna vježba “Bright Star”, koja je održava svake dvije godine između kontingenata dviju zemalja, održat će se u septembru, rekao je Little.

Od 3. jula Sjedinjene Države se nisu izjasnile u pogledu vojnog svrgavanja predsjednika Mohameda Mursija, jer bi pravna ocjena svrgavanja dovela do obustave američke vojne pomoći Egiptu.

Odluka o obustavi isporuka F-16 ne predstavlja promjenu stava Washingtona, objasnio je Little.

“I dalje smo angažirani u partnerstvu SAD-Egipat, koje ostaje temeljni element naše strateške veze s Egiptom i stup regionalne stabilnosti”, rekao je glasnogovornik Pentagona.

Glasnogovornik je podsjetio da SAD poziva na povratak demokratski izabrane vlade.

Od početka krize američki ministar odbrane je desetak puta telefonom razgovarao sa šefom vojske i čelnikom režima, generalom Abdul Fatahom al-Sisijem.

Američka podrška

SAD daje 1,3 milijardi dolara pomoći egipatskoj vojsci svake godine i 250 miliona dolara ekonomske pomoći.

Svrha te pomoći je jačanje mira između Egipta i Izraela i osnaženje Kaira kao ose arapske politike SAD-a, uz garanciju prava prolaska brodovima američke ratne mornarice Sueskim kanalom.

Američka podrška iznosi blizu 80 posto potrošnje za opremu egipatske vojske i blizu trećine njezinog budžeta, prema podacima istraživačke službe Kongresa. Od 1980. Kairo je primio više od 220 lovaca F-16, čime Egipat nakon SAD-a, Izraela i Turske ima najveći broj tih aviona.

Fawaz Gerges, profesor bliskoistočne politike na London School of Economics, ukazuje na ministra odbrane Abdul Fataha al-Sisija koji poziva Egipćane da izađu na ulice i „daju mu mandat da se bori protiv nasilja i terorizma, što nam govori da je on pravi šef, da on ima pravu moć, a ne privremeni predsjednik Adly Mansour.“ 

„Još jedan razlog zašto je stanje ovako alarmantno jeste što su ulična politika i društveni protesti zamijenili formalne institucije kao dominantna značajka egipatske politike. Oba tabora, armija i sekularno orijentisana opozicija, kao i islamisti, pokazuju mišiće. Pokušavaju kontrolisati javne površine. Koriste ulicu kao mjeru svog uticaja i podrške. Zato bi se situacija vrlo lako mogla oteti kontroli. Kao što znate, u posljednja dva dana je poginulo 14 Egipćana, nekoliko je desetina povrijeđenih. Sada postoji realna opasnost da bi u Egiptu moglo doći do dodatnih eskalacija, oružanih eskalacija i petak bi, zaista, mogao biti prekretnica u smislu da bi vojska mogla da pribjegne nasilnom slomu, posebno Muslimanske braće“, kaže Fawaz Gerges.

Izvor: Al Jazeera i agencije