SAD: Presuda u korist prisilnog hranjenja

Sutkinja je optužila Vladu za nedostatak zdravog razuma i suosjećanja (AP)

Američka savezna sutkinja je presudila u korist Vlade Sjedinjenih Američkih Država u prvoj tužbi vezanoj za kontroverznu praksu prisilnog hranjenja zatvorenika u Zaljevu Guantanamo.

Ipak, u pisanom obrazloženju, Vlada je kritizirana zbog nedostatka “zdravog razuma i saosjećanja” prilikom tretmana “bolesnog, deprimiranog i očajnog” pritvorenika.

Osim toga, sutkinja je navela da bi zatvorenika trebalo pustiti “vrlo brzo”.

Sirijac Abu Wael Dhiab je podnio zahtjev za određivanje mjera kako bi se spriječile metode za njegovo prisilno hranjenje, uključujući prisilno izvlačenje iz ćelije, uskraćivanje invalidskih kolica te guranje cijevi u nosnice zatvorenika dva puta dnevno, kada se nađe u neposrednoj opasnosti od umiranja.

To je dio dugogodišnje pravne bitke koji su pokrenuli Dhiabovi advokati zbog 12-godišnjeg zatvaranja njihovog klijenta, za kojeg je 2009. donesena odluka da može biti pušten na slobodu.

Ali u presudi koju je donijela Gladys Kessler, savezna sutkinja u distriktu Washington, navedeno je da podnosilac zahtjeva značajno smanjio svoje zahtjeve i da sada pristaje da bude prisilno hranjen u određenim uvjetima.

U međuvremenu je Vlada SAD-a poduzela “nekoliko pozitivnih akcija” u vezi njegovih zahtjeva, prije svega pristajući da Dhiabu ustupi invalidska kolica i da se prestane sa prisilnim izvlačenjem iz ćelije ako pritvorenik hoda prema invalidskim kolicima. Samim tim “mnogobrojni značajni zahtjevi… više nisu dio spora”, navela je Kessler.

Ona je također dodala da nema dovoljno dokaza koji pokazuju namjernu ravnodušnost Vlade u vezi sa vanrednim zahtjevima.

Kritziranje Vlade

Ali nakon donošenja presude Kessler je kritizirala Vladu zbog lošeg odnosa prema Dhiabu.

“Veoma je teško shvatiti zašto je Vlada odbila dopustiti gospodinu Dhiabu da koristi invalidska kolica i/ili štake koje su mu potrebne da ode u prostoriju za hranjenje. Da se poduzeo jednostavan korak, mnogobrojna bolna i ponižavajuća izvlačenja iz ćelije su mogla biti izbjegnuta”, kazala je ona u presudi.

Navodeći da je Vlada tek nedavno dozvolila Dhiabu da koristi invalidska kolica, Kessler je dodala: “zdrav razum i saosjećanje je trebalo dovesti do toga mnogo ranije”.

Ona je također sugerirala da je Dhiabu neosnovano uskraćen dodatni madrac kojim bi se ublažili njegovi bolovi u leđima.

“Gospodin Dhiab je očito mnogo bolestan, deprimiran i očajan čovjek”, napisala je ona, dodavši: “Donesena je odluka još 2009. godine za njegovo puštanje i možemo se samo nadati da će njegovo oslobađanje uslijediti uskoro”.

Dhiabov slučaj je prvi u kojem je savezni sudac saslušao svjedočenje o uvjetima u Guantanamu do kad su zatvorenici prvi put tamo stigli prije 13 godina.

Alka Pradhan, Dhiabov advokat i član britanske grupe za zaštitu ljudskih prava Reprive, kazao je “Iako se mi sa dužnim poštovanjem ne slažemo sa odlukom, slučaj gospodina Dhiaba nam je dao dublji uvid u Gunatanamo, kakav prije nismo imali, uključujući nesavjesno ponašanje medicinskog osoblja i nečuvenu okrutnost vlade koju je naglasila sutkinja Kessler u svojoj odluci”.

Odluka ne utječe na prethodnu zapovijed Kessler da Vlada da uvid u videosnimke Dhiabovog tretmana. Vlada ima rok do 17 novembra da pripremi snimke za objavljivanje, ili da se žali na tu naredbu.

Prošle godine je Kessler odbila da presudi u Dhiabovom slučaju, kazavši da nema nadležnost da sudi u slučaju zbog kongresnog zakona koji zabranjuje sucima da donose odluke o tretmanu zatvorenika Guantanama.

Savezni prizivni sud joj je vratio slučaj u februaru, navevši da suci imaju ovlasti da “nadziru pritužbe pritvorenika u vezi uvjeta njihovog pritvaranja u vojnom zatvoru”.

Izvor: Agencije