SAD prijeti Kini carinama na 1.300 proizvoda

Ured američkog trgovačkog predstavništva predstavio je popis proizvoda koji obuhvata oko 50 milijardi dolara uvoza procijenjenih za 2018. godinu (EPA)

Trumpova administracija je podigla ulog u rastućem trgovinskom obračunu s Kinom, najavljujući carine od 25 posto na približno 1.300 kineskih proizvoda sa područja industrijske tehnologije, prometa i medicine, kako bi pokušala prisiliti Peking na promjene u praksi poštivanja intelektualnog vlasništva.

Ured američkog trgovačkog predstavništva predstavio je popis proizvoda koji obuhvata oko 50 milijardi dolara uvoza procijenjenih za 2018. godinu.

Popis sadrži proizvode od hemikalija do televizora, motornih vozila i elektroničkih komponenti.

Objavljivanjem popisa kineskih proizvoda počinje rok za javnu raspravu i konsultacije, koji će trajati oko dva mjeseca, nakon čega Ured treba donijeti konačnu odluku o carinama.

Peking najavio kontramjere

Ured američkog trgovačkog predstavništva saopćio je kako su najavljene carine “odgovor na kinesku politiku koja prisiljava američke firme na prenošenje svoje tehnologije i intelektualnog vlasništva kineskim poduzećima”.

Kina, međutim, odbacuje optužbe da njeni zakoni prisiljavaju Amerikance na transfer tehnologije, a na najavu novih carina prijeti “poduzimanjem odgovarajućih mjera jednake veličine i snage prema američkim proizvodima”.

Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je kako će “uskoro poduzeti mjere jednakog intenziteta i razmjera protiv dobara SAD-a”.

“Uvjereni smo kako smo sposobni odgovoriti na sve protekcionističke mjere SAD-a”, saopćilo je Ministarstvo preko službene novinske agencije Xinhua.

Ministarstvo nije otkrilo kakve protivmjere priprema, ali ekonomisti očekuju kako će Kinezi izabrati uvoz američke soje, aviona i mašina kao glavne ciljeve trgovinske osvete.

Prijeti trgovinski rat

Najava novih američkih carina uslijedila je nakon što je Kina nametnula carine na uvoz američkog voća, oraha, svinjetine i vina vrijednog tri milijarde dolara, u znak protesta protiv carina na kineski čelik i aluminij, koje je prošlog mjeseca uveo američki predsjednik Donald Trump.

Takvo takmičenje dvije najveće svjetske ekonomije potaklo je tržišne strahove da bi SAD i Kina mogli potonuti u trgovinski rat, koji bi uništio globalni rast.

Na novom američkom popisu nisu mnogi proizvodi potrošačke elektronike, kao što su mobiteli i prijenosni računari, a također nisu uključeni odjeća i obuća, što je izazvalo olakšanje kod trgovaca, koji su se bojali porasta troškova za američke potrošače.

Izvor: Agencije