SAD prijeti zatvaranjem ambasade u Siriji

Zatvaranjem ambasade SAD bi izgubile uvid u stanje na terenu Sirije (Reuters)

SAD razmatraju zatvaranje svoje ambasade u Damaskusu zbog pogoršane sigurnosne situacije u Siriji, rekao je američki zvaničnik za Al Jazeeru.

Zvaničnik je rekao da će SAD zatvoriti ambasadu ukoliko Assadova vlada ne popravi sigurnosnu situaciju u tom području.

Prijetnja zatvaranjem ambasade dolazi nakon dva navodna samoubilačka automobilska bombaška napada u Damaskusu u kojima su poginule najmanje 44 osobe.

Zvaničnik je rekao da su bombaške napade mogli izvesti borci iz Sirije ili Iraka koji su povezani sa Al Qaedom, ali vlada SAD-a nije isključila ni mogućnost da je bombaške napade izvela i sirijska vlada.

Uvid u stanje na terenu

„Koristili su tu mogućnost… da bi poslali poruku iz Sirije – sirijskoj vladi da al Assad mora napustiti vlast, to je položaj SAD-a i sada govore da će ići korak daljei povući se, što naravno naglašava koliko je tu zaista nasilja“, rekao je iz Washingtona reporter Al Jazeere John Hendren.

Napuštanje ambasade bi značilo da bi SAD izgubila uvid u stanje na terenu, što vlada vjerovatno želi izbjeći, ali administracijski zvaničnici „nemaju ništa protiv“ stvaranja negativne slike o sigurnosnoj situaciji, rekao je naš reporter.

U oktobru je SAD naredila članovima obitelji osoblja ambasade da se povuku i ograničila osoblje, a u januaru 2012. je naredila dodantno smanjenje osoblja zbog porasta nasilja u zemlji.

Robert Ford, američki ambasador u Damaskusu se vratio u Siriju početkom decembra, iako je bio vraćen u Washington u oktobru zbog prijetnji za njegovu sigurnost.

Izvor: Al Jazeera i agencije