SAD prodaje oružje Tajvanu za 1,42 milijarde dolara

Paket oružja ima za cilj poticanje povjerenja Tajvana u dijalog za poboljšanje odnosa sa Kinom (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa odobrila je prodaju oružja Tajvanu vrijednu 1,42 milijarde dolara, saopćio je jedan američki zvaničnik.

Ovaj potez će vjerovatno izazvati ljutnju Pekinga, koja Tajvan smatra svojom otcjepljenom provincijom, javlja AFP.

Heather Nauert, glasnogovornica State Departmenta je rekla da “neće biti promjene u dugogodišnjoj američkoj politici Jedne Kine”, što je, kako navodi Peking, preduvjet za očuvanje odnosa.

Objava o prodaji oružja dolazi u osjetljivom trenutku po SAD i Kinu, dok predsjednik Trump nastoji da uspostavi partnerstvo oko trgovinskih nesuglasica i napora da se suzbije nuklearni program Sjeverne Koreje, prenosi AFP.

Period revizije

Dogovor uključuje prodaju torpeda, raketa i radarsku podršku za rana upozorenja, čime se želi modernizirati postojeća odbrambena sposobnost otoka.

Zvaničnik Trumpove administracije, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, kazao je da paket oružja ima za cilj poticanje povjerenja Tajvana u dijalog za poboljšanje odnosa sa Kinom.

Saopćenjem o prodaji naoružanja počeo je 30-dnevni period revizije, tokom kojeg bi Kongres mogao glasati za zaustavljanje prodaje, ali je malo vjerovatno da će to učiniti.

Izvor: Agencije