SAD prodaje Saudijskoj Arabiji oružje za milijardu dolara

U maju prošle godine najavljena je prodaja oružja Ryadu u vrijednosti od 110 milijardi dolara (EPA)

Američka administracija je objavila da je dala zeleno svetlo za ugovore o naoružanju ukupnog iznosa većeg od milijardu dolara sa Saudijskom Arabijom, čiji je princ prestolonasljednik u poseti Sjedinjenim Američkim Državama.

Glavni ugovor se odnosi na prodaju 6.600 protivtenkovskih projektila TOW 2B, za 670 miliona dolara, prema saopštenju State Departmenta.

Drugi ugovori se odnose na održavanja helikoptera (103 miliona dolara) i rezervnih delova za nekoliko vrsta vozila (300 miliona dolara).

“Predložena prodaja će podržati američku spoljnu politiku i ciljeve nacionalne bezbednosti, poboljšavajući sigurnost prijateljske zemlje koja je bila i nastavlja da bude važna sila za političku stabilnost i privredni rast na Bliskom istoku”, navodi se u saopštenju State Departmenta, koji je odobrio prodaju i o tome obavestio Kongres.

Trumpova posjeta Ryadu u maju

Prema jednom američkom zvaničniku, o toj prodaji se govori od posete predsednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji u maju, kada je najavio ugovore o naoružanju rekordnog iznosa od 110 milijardi dolara, od kojih veliki deo nije ostvaren.

Tom objavom u Ryadu, tokom prve predsedničke posete, Trump je želeo da podstakne sunitsko kraljevstvo da preuzme veću vojnu ulogu u regiji, najviše prema šijitskom Iranu, zajedničkom suparniku Amerikanaca i Saudijaca.

Od tada su se američko-saudijski odnosi pojačali, bez obzira na međunarodne kritike metoda mladog princa naslednika Mohammeda bin Salmana, naročito u vezi Jemena.

Izvor: Agencije