SAD protiv izgradnje novih izraelskih domova

Izrael je nedavno odobrio izgradnju 560 novih kuća u naselju Ma'ale Adumim (EPA)

Američki State Department usprotivio se najavama gradnje novih nekoliko stotina kuća i stanova u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu.

“Izvještaji prema kojima Izrael planira izgraditi stotine novih domova izgledaju kao dio sustavnog procesa kojim se podrivaju napori za postizanje političkog dogovora s Palestincima”, priopćio je State Department.

Takvo je priopćenje prenio glasnogovornik State Departmenta John Kirby, navodeći kako su najviši američki dužnosnici upoznati s planovima o gradnji novih stambenih jedinica.

“Ako je to točno, to bi bili posljednji koraci u onome što izgleda kao da je sustavni proces zauzimanja teritorija, širenja naselja i legaliziranja ispostava koje bitno podrivaju izglede za pronalaženje rješenja s Palestincima”, rekao je Kirby.

Protuzakonita naselja

Izrael je prošlog tjedna odobrio izgradnju 560 novih kuća u naselju Ma'ale Adumim, nekoliko kilometara udaljenom od Jeruzalema, na Zapadnoj obali.

Odluka je uslijedila kao odgovor na niz palestinskih napada na okupiranoj Zapadnoj obali prethodnih dana, prenio je AFP.

Agencija Reuters je ranije imala uvid u nacrt izvještaja bliskoistočnog mirovnog kvarteta, u kojem se navodi da bi Izrael trebao zaustaviti izgradnju naselja, prestati onemogućavati razvoj Palestincima i pripisivati sebi zemlju koju Palestinci žele za buduću državu.

U nacrtu izvještaja, koji su načinili Sjedinjene Američke Države, Rusija, Europska unija i Ujedinjeni narodi, navodi se da izraelska politika “uporno ugrožava održivost rješenja o dvije države”.

U Izvještaju između ostalog stoji da najmanje 570.000 Izraelaca živi u naseljima koje UN i mnoge zemlje smatraju protuzakonitim.

Izvor: Agencije