SAD protiv izgradnje plinovoda Sjeverni tok 2

Plin, Plinovod
Sjeverni tok 2 je skoro gotov i ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara plina godišnje (EPA)

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je da se SAD protivi izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao povezati Rusiju i Njemačku, navodeći da će plinovod ugroziti energetsku sigurnost Europe.

“Poput Poljske, SAD se protivi plinovodu Sjeverni tok 2. Mi na to gledamo kao na potkopavanje sveukupne energetske sigurnosti i stabilnosti Europe”, rekao je on na konferenciji za novinare u Varšavi, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev u rujnu prošle godine izjavio je kako američka administracija i Kongres pokušavaju promovirati svoje dobavljače na tržištu plina i zamijeniti Rusiju na tržištu Europske unije.

Medvedev: SAD želi sahraniti projekt

“Najpragmatičniji stav o projektu Sjeverni tok 2 ima SAD, koji želi sahraniti projekt pomoću sankcija i promovirati svoje dobavljače”, rekao je tada, kako su prenijele agencije.

Washington to želi učiniti uz pomoć svih vrsta pravnih rješenja, instrumenata i sankcija koji imaju dvosmislen uticaj na EU, naglasio je Medvedev.

On je tada podsjetio da će konačnu odluku o mandatu Europske unije o dodatnom sporazumu o Sjevernom toku 2 donijeti Europska komisija i pojedinačne vlade europskih zemalja.

Europska komisija predložila je proširenje pravila za interno energetsko tržište EU-a, kako bi njima obuhvatila “offshore” plinovode, što predstavlja najnoviji pokušaj regulacije projekta Sjeverni tok 2.

Medvedev je potom u studenome izjavio da pokušaj EU-a da regulira plinovod Sjeverni tok 2 “izgleda kao” pokušaj prisiljavanja Rusije da odustane od tog projekta.

“Naš pristup u provođenju ovog projekta za sada se nije promijenio: to nije političko pitanje, nego obični komercijalni projekat, u svrhu očuvanja europske energetske sigurnosti”, dodao je on.

Otpor bivših komunističkih zemalja

Rusija planira izgraditi plinovod Sjeverni tok 2, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara plina i koji bi udvostručio količinu plina koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Sjeverni tok 2 trebalo bi početi s radom krajem 2019. godine.

Taj projekt suočio se sa snažnim otporom nekih članica u EU-a, pogotovo bivših komunističkih zemalja poput Poljske.

Izvor: Al Jazeera i agencije