SAD protiv kandidature Palestine u UN-u

Mahmoud Abbas planira predstaviti kandidaturu Palestine za status države nečlanice Generalnoj skupštini UN-a krajem septembra (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u ponedjeljak izrazile protivljenje kandidaturi Palestine za status države nečlanice UN-a, što je dio plana koji palestinski predsjednik Mahmoud Abbas krajem septembra kani predstaviti pred Generalnom skupštinom Svjetske organizacije.

“Ponovno jasno kažemo: smatramo kako je jedini realan način da Palestina postane država putem direktnih pregovora” s Izraelcima, rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland, dodavši kako je Washington “kontaktirao s predsjednikom Abbasom”.

Direktni pregovori

Amerika se oduvijek zalaže za direktne izraelsko-palestinske mirovne pregovore o ovom pitanju.

Oni su prekinuti nakon septembra 2010. godine, a međunarodna zajednica i dalje vrši pritisak na obje strane kako bi se ponovno sastale za pregovaračkim stolom.

“Intenzivno, preko Kvarteta za Bliski Istok (UN, SAD, EU, Rusija) i izravno radimo s Izraelcima i s Palestincima kako bismo ih nastavili poticati da nastave pregovore”, rekla je Nuland.

“No, sve što mi možemo je poticati ih za pregovarački stol, ali ih ne možemo prisiliti. Na njima je da odluče raditi na miru”, upozorila je ona.

Izvor: Agencije