SAD protiv odluke Izraela o prisvajanju zemlje

Izraelska vojska je širom grada izdala obavještenja o oduzimanju zemljišta (Reuters)

Sjedinjene Američke Države ocijenile su kako je saopćenje Izraela da polaže pravo na približno 400 hektara zemljišta u okupiranoj Zapadnoj obali, koje bi iskoristio za izgradnju svojih naselja, kontraproduktivno za pokušaje da se uspostavi mir i pozvale izraelske vlasti da povuku ovu odluku, saopćio je zvaničnik State Departmenta, prenosi Tanjug.

Izrael je saopćio da polaže pravo na gotovo 400 hektara zemljišta u bloku Etzion u blizini Betlehema, što je, kako tvrdi grupa koja se protivi izgradnji jevrejskih naselja u ovoj oblasti,  najveća površina koju je Izrael prisvajao u posljednjih 30 godina, prenio je Reuters.

“Već dugo jasno dajemo do znanja da se protivimo nastavku izgradnje naselja. Ovo saopćenje, kao i svako saopćenje o izgradnji naselja koje izda Izrael, planirajući da ga provede u djelo, kontraproduktivno je kad je riječ o cilju koji je Izrael, kako tvrdi, postavio – dogovornom rješenju s Palestincima”, rekao je neimenovani zvaničnik State Departmenta.

“Pozivamo Vladu Izraela da povuče ovu odluku”, dodao je on.

Egipat je izraelski plan ocijenio ”protivzakonitom odlukom” dok je Velika Britanija kazala da se radi o nepromišljenom potezu koji će nanijeti ozbiljnu štetu položaju Izraela u međunarodnoj zajednici.

Vlada Velike Britanije je izrazila žaljenje zbog izraelske odluke.

Rok za žalbu

Mohamed Lavi, gradonačelnik grada Surif u pokrajini Hebron, potvrdio je u nedjelju da je izraelska vojska širom grada izdala obavještenja o oduzimanju zemljišta.

“Sva zemljišta pripadaju Palestincima i zasađena su maslinama i šumskim drvećem”, kazao je Lavi za Anadoliju.

Dodao je kako će “desetine Palestinaca izgubiti svoja zemljišta”.

Izraelske vlasti dale su Palestincima i organizacijama za ljudska prava 45 dana da dostave žalbe na odluku izraelskog suda.

Izvor: Agencije