SAD protiv trećeg entiteta i preustroja BiH na etničkim principima

SAD je posvećen principima Dejtonskog sporazuma i BiH kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi (facebook.com/usembassy.bih/)

Sjedinjene Američke Države neće podržati uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini, niti bilo kakav preustroj te zemlje koji bi bio zasnovan na etničkim principima, upozorili su u četvrtak iz američke ambasade u ovoj zemlji.

U posebnoj izjavi dostavljenoj medijima, iz ambasade SAD-a su reagirali na ponovljenu “ponudu” predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da se u Bosni i Hercegovini uspostavi treći, odnosno hrvatski entitet.

Dodik je u intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje zagrebačkog Večernjeg lista ocijenio kako je to najbolji način da se riješe sadašnje unutrašnje napetosti i zagarantira jednakopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini, ali postavio je striktni uvjet da RS mora ostati u sadašnjim granicama.

Njegov je “prijedlog” da se novi entitet napravi podjelom entiteta Federacija Bosne i Hercegovione na “hrvatski i bošnjački dio”.

‘Bez podjela na etničkim kriterijima’

“Stav SAD-a o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD je posvećen principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi, s dva entiteta, tri konstitutivna naroda te s neupitnim teritorijalnim integritetom”, piše u izjavi.

Istaknuli su i kako “odlučno odbacuju” bilo kakvu zamisao o daljnjim podjelama unutar Bosne i Hercegovine, a posebno onima zasnovanim na etničkim kriterijima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović ocijenio je za bh. medije srijedu kako je preustroj u Bosni i Hercegovini nužan kako bi Hrvati ostvarili svoju ravnopravnost te je najavio kako će se to svakako dogoditi – “za tri mjeseca, ili tri godine”.

“Ne mora biti entitet, to može biti bilo kakva federalna jedinica u kojoj će se ostvariti jednakopravnost”, kazao je Čović.

Izvor: Agencije