SAD: Putin je kriv za obaranje aviona

Bijela kuća je saopćila da je ruski predsjednik Vladimir Putin “kriv za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini“ i ponovila da Evropska unija i grupa G7 rade na uvođenju novih sankcija Moskvi, prenosi Tanjug.

“Ono što također znamo jeste da je avion Malaysia Airlinesa oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gdje Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

“Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju”, dodao je on.

Potpredsjednik SAD-a Joseph  Biden razgovarao je jučer sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bijela kuća u odvojenom saopćenju koje prenosi Reuters.

Australija osigurava mjesto pada aviona

Više od sedam dana nakon pada malezijskog putničkog aviona u istočnoj Ukrajini još ima ljudskih ostataka na mjestu nesreće, izjavio je danas premijer Australije Tony Ebbott.

Većina od 298 putnika i članova posade Boeinga 777 aviokompanije Malaysia Airlines, na letu Amsterdam-Kuala Lumpur (let MH17), koji su poginuli 17. jula kada je avion oboren raketom, bili su Holanđani, 28 njih su bili australijski državljani, a devet je imalo stalne boravišne dozvole u Australiji.

Ebbot šalje 190 pripadnika australijske federalne policije i manji broj pripadnika Australijskih odbrambenih snaga (ADF) koji će učestvovati u operaciji osiguranja mjesta nesreće koju će predvoditi Holanđani.

“Australijski zvaničnici su jučer ponovo imali pristup mjestu nesreće. Tamo ima još tijela. I upravo zbog toga je važnije nego ikad da tamo bude poslat međunarodni tim”, izjavio je Ebbott.

Humanitarna misija

On je objasnio da će Australija učestvovati samo u obezbjeđivanju ostataka i pružanju pomoći u istrazi i da se neće miješati u sukobe i politiku u Ukrajini, navodi AFP.

“Želim da istaknem da se radi o humanitarnoj misiji. Ostali mogu učestvovati u politici Istočne Evrope ako to žele, ali naša jedina briga je da pokupimo tijela svojih državljana i da ih vratimo kući”, istakao je premijer Ebbott.

“Kada je u pitanju ovako velika humanitarna operacija normalno je i prirodno da vojska pruži pomoć i mnoge zemlje su već poslale svoje vojnike”, kazao je Ebbott, dodajući da se to, prije svega, odnosi na holandske i malezijske vojnike.

On je rekao da sa svakim danom kada mjesto nesreće nije obezbijeđeno postoji veći rizik od propadanja tijela zbog izloženosti raznim elementima.

“Zato hoćemo to da obavimo što je brže moguće i zato sada istražujemo sve opcije u Ukrajini”, dodao je premijer Australije.

Izvor: Agencije