SAD: Radioaktivni otpad curi iz šest tankova

Američki zvaničnici potvrdili su curenje šest tankova sa radioaktivnim otpadom na odlagalištu Hanford u državi Washington.

Zatražena je veća federalna pomoć kako bi se očistila ova lokacija, gdje je u vrijeme Hladnog rata pravljeno gorivo za atomske bombe.

Neprihvatljiva prijetnja

Curenje nuklearnog otpada povećao je decenijama stari problem zagađenja tla, prijeteći dodatnim zagađenjem podzemnih voda.

Obzirom da su u javnosti postavljena ozbiljna pitanja o pouzdanosti ostalih tankova u odlagalištu, Ministarstvo energije razmatra opcije za ubrzanje procesa njegovog saniranja.

„Ovo predstavlja neprihvatljivu prijetnju za sve na Pacifičkom Sjeverozapadu. To su problemi koji se moraju riješiti i Ministarstvo energije ne može reći koje su zahvati neophodni, kada će biti završeni i koliko će koštati“, poručio je Ron Wyden, senator iz Oregona.

Guverner Washingtona Jay Inslee objavio je da je istjecanje radioaktivnosti otkriveno nedavno, te dodao da bi radioaktivnost mogla zagaditi podzemne vode ispod deponija, ali je naglasio da zasad nema opasnosti od zagađivanja obližnje rijeke Columbije.

“Zasad nema prijetnje … i rizika za zdravlje ljudi povezanog s ovim novootkrivenim istjecanjem, koje je zabilježeno više od osam kilometara od rijeke Columbije”, priopćio je guvernerov ured.

“To je ipak uznemirujuća vijest za sve stanovnike države Washington”, dodao je Inslee.

Uprava za ekologiju države Washington potvrdila je da su istjecanja radioaktivnosti već u prošlosti zabilježena u četiri od šest spornih podzemnih spremnika u Hanfordu.

Osnovan 1943. godine

Svi su ti spremnici izgrađeni prije više decenija.

Centar za skladištenje nuklearnog otpada Hanford površine 1.500 kvadratnih  kilometara, osnovan je 1943. godine u sklopu Projekta Mahattan, programa američke vlade za razvoj prve nuklearne bombe.

Zatvoren je 1987. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije