SAD: Radnja zapaljena ‘da se protjeraju Arapi’

Tužioci će odlučiti hoće li Lloyd biti optužen za zločin iz mržnje (Policija Port St Lucieja)

Muškarac u američkoj državi Floridi optužen je za podmetanje požara nakon što je pokušao zapaliti prodavnicu misleći da je vlasnik musliman.

Richard Leslie Lloyd (64) kazao je policiji da je pokušao zapaliti prodavnicu u Port St. Lucieju kako bi “protjerao muslimane iz naše zemlje”, izvijestili su mediji.

Međutim, policija je saopćila da su vlasnici prodavnice indijskog porijekla.

Lokalna televizija WPTV izvijestila je da je Lloyd ljut na Arape “zbog onog što rade na Bliskom istoku”.

Meta napada bila je prodavnica Met Mart u gradu udaljenom 180 kilometara sjeverno od Miamija.

Prema policiji, Lloyd je izvršio napad u petak ujutro dok je radnja još bila zatvorena.

Policija je saopćila da se Lloyd nadao da će paljenjem kontejnera za smeće izazvati veću vatru, koja će zahvatiti i prodavnicu.

“Kada su zamjenici stigli, primijetili su da je kontejner dovučen do ulaznih vrata i da je smeće u njemu zapaljeno”, rekao je u saopćenju šerif Ken J. Mascara.

“Nakon što je vidio naše zamjenike, muškarac je stavio ruke iza leđa i kazao ‘Odvedite me!'”

Lloyd je rekao da “radi svoj dio za Ameriku” tako što je izvršio ovaj napad, navodi se u detaljima hapšenja.

Niz napada

“Nažalost, g. Lloyd je pretpostavio da su vlasnici prodavnice muslimani, a oni su ustvari indijskog porijekla”, kazao je Mascara.

“Bez obzira na sve, nećemo tolerirati nasilje na osnovu dobi, rase, boje, porijekla, etničke pripadnosti, vjerske i seksualne orijentacije, nacionalnog porijekla, statusa beskućništva, mentalnog ili fizičkog hendikepa.”

Policija je rekla da će ispitati Lloydovo mentalno zdravlje i da će tužiteljima prepustiti odluku o tome može li biti optužen za zločin iz mržnje.

Ovaj napad posljednji je u nizu napada na manjine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Trećeg marta Sikh je upucan i ranjen ispred svog doma u Seattleu, u državi Washington, dan nakon što je muškarac indijskog porijekla ubijen u Južnoj Karolini.

Krajem februara ubijen je indijski inženjer koji je radio u Kansasu, a dvije su osobe ranjene kad je napadač uz rasne uvrede otvorio vatru na njih.

Izvor: Al Jazeera