SAD razmatra vojnu akciju protiv Sjeverne Koreje

Gotovo je s politikom strateškog strpljenja, poručio je američki šef diplomatije (Reuters)

Vojna akcija SAD-a protiv Sjeverne Koreje “jedna je od opcija”, izjavio je u Seulu američki državni tajnik Rex Tillerson, upozorivši da više nije aktualna politika “strateškog strpljenja” njegove zemlje prema režimu u Pjongjangu.

“Svakako ne želimo da dođe do vojnog sukoba. Ako podignu razinu prijetnje njihova programa naoružanja na razinu koja po nama zahtijeva djelovanje ta će opcija biti na stolu”, kazao je Tillerson novinarima.

“Gotovo je s politikom strateškog strpljenja. Razmatramo novi niz diplomatskih, sigurnosnih i gospodarskih mjera. Sve su opcije na stolu”, naveo je šef američke diplomacije nakon posjeta razvojačenoj zoni koja odvaja dvije Koreje.

Zaokret u američkoj politici

Radi se o jasnom zaokretu u odnosu na politiku “strateškog strpljenja” Trumpova prethodnika u Bijeloj kući Baracka Obame.

SAD nije želio razgovarati sa Sjevernom Korejom dok se vidno ne angažira u denuklearizaciji, u nadi da će unutarnje napetosti u toj zemlji izazvati promjene.

Američki državni tajnik Tillerson na turneji je po Aziji, prvom diplomatskom iskustvu upravljanja krizom. Prije Južne Koreje posjetio je Japan, a nakon razgovora u Seulu putuje u Kinu.

Izvor: Agencije