SAD razmatra zračne napade za pomoć Turkmenima

Stanovnici Amerlija nemaju hrane, ni vode (AP)

Irački borbeni avioni počeli su gađati mete grupe Islamska država u šiitskom turkmenistanskom gradu Amerli, dok raste zabrinutost za sigurnost nekoliko hiljada stanovnika kojima nedostaje hrane i vode i koji se suočavaju s masakrom, kako tvrde iračke vlasti.

Blizu 12.000 Turkmena zarobljeno je u ovom gradu na sjeveru Iraka, a američki predsjednik Barack Obama “sve je bliže odluci” kojom će odobriti zračne napade i zračno slanje pomoći, javlja New York Times.

U izvještaju se navodi i da Obama pokušava sastaviti međunarodnu koaliciju za potencijalnu vojnu akciju u Siriji, gdje je SAD već izvršio nekoliko izvidnih letova.

Devet zemalja, među kojima je i Hrvatska, poslalo je naoružanje iračkim kurdskim snagama Pešmergama, koje se bore na sjeveru i istoku Iraka protiv grupe Islamska država (IS), koja je brzom ofanzivom zauzela velike dijelove zemlje.

Irački borbeni avioni izvršili su devet napada u utorak protiv grupe u Amerliju, rekao je jedan oficir.

Helikopteri su dostavljali pomoć i municiju toj zoni, rekao je pukovnik Mustafa al-Bayati, prenosi AFP.

Nema mogućnosti evakuacije

Stanovnici Amerlija, koji su šiiti, suočavaju se s velikom opasnošću jer ih grupa Islamska država smatra hereticima, i jer im se protive.

“Za sada ne postoji mogućnost evakuacije”, a humanitarna pomoć je ograničena, rekla je glasnogovornica UN-ove misije u Iraku, Eliana Nabaa.

Irački izaslanik pri UN-u Nickolay Mladenov pozvao je na hitnu pomoć Amerliju, rekavši da se stanovnici, koji su pod opsadom više od dva mjeseca, suočavaju s “mogućim masakrom”.

Stanovnicima nedostaje hrane i vode, a nemaju ni struje, rekao je Nihad al-Bayati, koji je radio kao inženjer u rafineriji nafte u Tikritu, ali se sada bori da zaštiti svoj grad.

Američki zvaničnici upozoravaju da se Turkmeni suočavaju s istim opasnostima s kojima se suočavaju jezidi, koji su zbog napada pobjegli na planinu Sinjar, gdje ih je mnogo umrlo od gladi i žeđi.

Mnoge zemlje su pružile vojnu pomoć iračkim Kurdima, koje je grupa IS gurnula nazad prema gradu Erbilu, ali su se sada uz američku avijaciju i međunarodnu pomoć oporavili.

SAD je izveo izvidne letove iznad položaja grupe IS u Siriji, potvrdilo je nekoliko izvora, te navelo da bi te izvidnice mogle rezultirati i zračnim napadima.

Raste zabrinutost međunarodne zajednice nakon što je grupa IS u brzoj akciji zauzela mnoge dijelove Iraka te izvela mnoga brutalna ubistva, uključujući i ubistvo američkog novinara Jamesa Foleya.

SAD je počeo zračne napade na položaje te grupe 8. augusta.

Izvor: Agencije