SAD razmješta tenkove u istočnoj Evropi

Cilj je uvjeriti baltičke zemlje i Poljsku, zabrinute zbog ruskih manevara u Ukrajini, da je NATO uz njih (EPA)

Američka vojska predviđa razmjestiti oko 150 tenkova i oklopnih vozila u više europskih zemalja članica NATO-a, od kojih će neki biti smješteni u istočnoj Europi, kako bi sudjelovali u vježbama, izjavio je američki general.

Taj plan dio je operacije “Atlantic Resolve”, čiji je cilj uvjeriti baltičke zemlje i Poljsku, zabrinute zbog ruskih manevara u Ukrajini, da je NATO uz njih, prenosi Hina.

Osim razmještanja tih vozila, kopnene snage bit će slane redovito na nekoliko mjeseci kako bi sudjelovale u zajedničkim vježbama u tim zemljama.

“Pritom će snage dolaziti i odlaziti, a oprema će ostati na licu mjesta”, rekao je general Ben Hodges.

To će biti puno ekonomičnije nego da se prije svake vježba transportiraju tenkovi i vozila preko Atlantika.

‘Odvratiti rusku agresiju’

Početkom tjedna Hodges je u Vilniusu rekao kako će američki vojnici ostati u Poljskoj i u baltičkim zemljama tijekom čitave iduće godine, “kako bi odvratili rusku agresiju”.

“Američke snage će ostati ovdje u Litvi, Estoniji, Latviji i Poljskoj koliko god bude trebalo da odvrate rusku agresiju”, kazao je Hodges.

Sjedinjene Države su u uzastopnim smjenama od travnja poslale oko 600 vojnika u tri baltičke zemlje i u Poljsku, kako bi umirile svoje saveznike, zabrinute zbog sudjelovanja Rusije u ukrajinskoj krizi.

I drugi europski saveznici su rasporedili svoje vojnike radi izvođenja vježba, a NATO-savez je na to područje poslao dodatne borbene zrakoplove.

Hodges je istaknuo da NATO mora biti jedinstven dok Rusija “pokušava zastrašiti” svoje susjede.

Izvor: Agencije