Oglasi

SAD rekorder po broju zatvorenika

Trenutno se u zatvorima u Americi nalazi oko 2,3 miliona ljudi, dok je oko pet miliona na uslovnoj slobodi.
Oko četvrtina Afroamerikanaca koji su odrasli u posljednje tri decenije, imali su bar jednog roditelja u zatvoru tokom svog djetinjstvaGetty

Sjedinjene Američke Države (SAD) imaju najveći broj zatvorenika po glavi stanovnika, tako što se petoro na svakih hiljadu stanovnika nalazi u zatvoru, piše New York Times.

Trenutno se u zatvorima u Americi nalazi oko 2,3 miliona ljudi, dok je oko pet miliona na uslovnoj slobodi.

Taj broj povećava se šest puta kada su u pitanju Afroamerikanci, navodi list, uz izjavu sociologa sa Univerziteta Harvard Brucea Westerna, koji kaže da je zatvor postao klopka za siromašne.

Tavorenje na dnu društva

"To je nešto što je već rutina za siromašnog Afroamerikanca i njegovu porodicu, a sve to samo stvara i produžava dalje tavorenje na dnu američkog društva", objašnjava Western.

Istraživanja pokazuju da se oko 40 posto Afroamerikanaca, koji su u dvadesetim ili ranim tridesetim godinama, a nemaju završenu ni srednju školu, u ovom trenutku nalazi u zatvoru.

Prema istim podacima, oko četvrtina Afroamerikanaca koji su odrasli u posljednje tri decenije, imali su bar jednog roditelja u zatvoru tokom svog djetinjstva.

Zatvorske kazne, sa sobom vuku i druge probleme, tako da je u siromašnim kvartovima velikih gradova, gdje je dominantno crnačko stanovništvo, uz ogromnu nezaposlenost, povećan procenat veneričnih bolesti i trudnoće kod maloljetnica.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.