SAD: Rohinje su građani Mijanmara

Mijanmar je brod sa stotinama migranata danima čuvao na moru, a dopremljen je do kopna tek u srijedu (Getty Images)

Sjedinjene Američke države pozvale su Vladu Mijanmara, da manjinu Rohinja muslimana tretira kao svoje građane kako bi se riješio temeljni uzrok migrantske krize u Jugoistočnoj Aziji.

U srijedu, pomoćnica američkog državnog sekretara, Anne Richard također je pozvala vođe Mijanmara da progovore o pitanjima ljudskih prava.

”Političari u Mijanmaru su fokusirani na historijske izbore koji su zakazani za novembar, što trenutno ometa političke diskusije o statusu Rohinja”, navodi Richard.

Međunarodne kritike opoziciji

Šefica mijanmarske opozicije i dobitnica Nobelove nagrade za mir, Aung San Suu Kyi suočila se sa međunarodnim kritikama zbog neuspjeha da ozbiljnije pokrene pitanje statusa etničkih grupa u Mijanmaru, uključujući Rohinje.

”Voljeli bismo vidjeti da svi lideri u Burmi progovore o ljudskim pravima, i da shvate da oni trebaju pomoći Rohinjama”, navela je Richard, pominjući ranije ime za Mijanmar.

”Brodovi neće čekati do decembra, ljudi na brodovima trebaju pomoć sada”, dodala je ona.

Richard je istakla da se u posljednjoj posjeti državi Rakhine, susrela sa najopresivnijom atmosferom koju je mogla doživjeti.

Ovaj komentar je uslijedio nakon što je mornarica dopratila brod pretrpan sa 727 napuštenih migranata do grada Maung-daw na zapadu države.

Zapovjednici mornarice su izjavili kako neće poduzimati dalje mjere dok svi migranti ne budu identifikovani.

Mijanmar je ovaj brod danima čuvao na moru, a mornarica ga je dopratila do kopna tek u srijedu, prenosi Reuters.

Prognane Rohinje i dalje traže utočište

”Glasnogovornik uprave države Rahkine je rekao kako će migrantima biti osigurana hrana, voda i sve što im je potrebno”, izvještava reporterka Al Jazeere, Florence Looi.

”Postoji nedostatak transparentnosti u rješavanju ovog pitanja, a to, čini se, ukazuje na želju Vlade Mijanmara da prikaže ove ljude, bar one nađene na području Mijanmara, kao ekonomske migrante iz Bangladeša.”

U protekle tri godine je u napadima na Rohinje ubijeno stotine pripadnika te manjine, a otprilike 120.000 Rohinja je pokušalo napustiti zemlju koristeći brodove krijumčara ljudima, kako bi se dokopali drugih zemalja.

Samo ime Rohinje je tabu u Mijanmaru, gdje iz zovu “Bengalcima” i gdje insistiraju da su oni ilegalni imigranti iz Bangladeša, iako su Rohinje generacijama živjele u uglavnom budističkoj azijskoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije