SAD: Rus na sudu zbog afganistanskog rata

Optužnica navodi da je planirao obarati i helikoptere (EPA)

Bivši ruski vojni oficir susreće se sa optužbama za „terorizam“ zbog napada na američke i afganistanske snage sigurnosti iz 2009. godine.

On se pojavio pred američkim sudom, čime je postao prvi strani pritvorenik koji je iz Afganistana doveden na suđenje.

Osumnjičeni, Irek Ilgiz Hamidullin, pojavio se pred saveznim sudom u Virginiji u utorak, javilo je američko ministarstvo pravde.

Amerčke vlasti otpečatile su optužnicu koja Hamidullina tereti po 12 tačaka prekršaja „vezanih za terorizam“, uključujući i pružanje materijalne pomoći naoružanim pobunjenicima, pokušaj uništavanja aviona američke vojske, te pokušaja ubistva američkog građanina.

Suočava se sa doživotnom kaznom zatvora.

Sljedbenik Mullah Omara

Hamidullin, kojem je blizu 55 godina, uhapšen je 2009. godine i držan pet godina prije nego što je prebačen iz zatvora Parwan u Afganistanu.

Navodno je 2009. odine vodio napad na američke snage u planinskoj regiji Khost.

Američka optužnica ga također tereti za upravljanje tri grupe naoružanih boraca u napadu u kojem je i sam učestvovao. Planirao je i obarati američke helikoptere.

Američke i afganistanske snage ubile su nekoliko naoružanih boraca za vrijeme tog napada. Hamidullin je pucao na američko i afganistansko osoblje dok su procjenjivali štetu, piše u optužnici.

Hamidullin je osamdesetih godina bio ruski tenkovski oficir. Postao je sljedbenik Mullah Omara, lidera afganistanskih Talibana, 2001. godine, piše u optužnici.

Izvor: Al Jazeera