SAD: Rusija artiljerijom tuče Ukrajinu

SAD je snimke objavila kao 'dokaz da Rusija gađa Ukrajinu' (AP)

Sjedinjene Države u nedjelju su objavile satelitske snimke koje, tvrde, dokazuju da Moskva s ruskog teritorija iz topništva puca na položaje ukrajinske vojske.

Američki State Department je elektroničkom poštom poslao te snimke s komentarom DNI-ja, ureda direktora američke obavještajne službe, koje služe kao “dokaz da Rusija gađa Ukrajinu” kako bi poduprla proruske separatiste na istoku zemlje, prenosi Hina.

Četiri snimke pokazuju dijelove rusko-ukrajinske granice.

Dvije pokazuju skupinu višecjevnih raketnih bacača i skupinu samohodnih haubica, za koje američka vlada tvrdi da su ruski sustavi na ruskom teritoriju.

Optužbe Washingtonu

Na satelitskim snimkama vide se i krateri u zemlji blizu vojnih položaja s ukrajinske strane granice.

Na trećoj se vidi teško oružje iz Rusije za koje Washington kaže da ga proruski separatisti dovlače iz unutrašnjosti Ukrajine.


Snimci koji pokazuju napade iz Rusije [State Department]

SAD je u četvrtak objavio da posjeduje dokaze da je Rusija gađala ukrajinske snage sa svog teritorija.

Moskva usto planira pobunjenicima poslati “teže i jače raketne bacače”, rekla je zamjenica glasnogovornika State Departmenta Marie Harf, pozivajući se na izvore u američkoj obavještajnoj službi.

Po njenim riječima, američke informacije govore da nakon rušenja malezijskog aviona 17. jula oružje “i dalje prelazi granicu” prema Ukrajini.

Moskva pak niječe da se izravno upliće u ukrajinski sukob i optužuje Washington da želi ocrniti Rusiju.

Izvor: Agencije