SAD: Rusija mora promijeniti mete bombardera

Vodeći svjetski zvaničnici sastaju se već drugi dan u Minhenu na 52. konferenciji o sigurnosti.

Nakon što je postignut sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji, rat u toj zemlji i sigurnost Evrope glavne su teme danas.

Američki državni sekretar John Kerry rekao da još posla treba biti urađeno prije nego što na snagu stupi prekid neprijateljstava u Siriji.

Kerry je dodao da ti koraci podrazumijevaju koordinaciju s Rusijom. Vjeruje da će plan Međunarodne grupe za podršku Siriji, za prekid nasilja u toj zemlji, dati rezultate, ali  poziva na jedinstvo u borbi protiv ISIL-a i drugih organizacija koje smatra terorističkim. 

“Prema našem mišljenju, meta većine ruskih napada u Siriji bile su legitimne opozicione grupe. Ako se želimo držati postignutog sporazuma, od ključne je važnosti da Rusija promijeni ciljeve. Svi članovi Međunarodne grupe za podršku Siriji, uključujući i Rusiju, složili su se s provedbom dogovora”, kazao je američki državni sekretar.

Kritika Rusije

Konferenciju u Minhenu prati  Nadina Maličbegović.

“Ruska strana sve vrijeme zapravo je bila u situaciji da se brani, s obzirom na to što je rekao Kerry, ali i s obzirom na to što su rekli drugi evropski zvaničnici, a njihove izjave išle su uglavnom u smjeru da Rusija treba prestati da bombarduje položaje opozicijskih snaga, i samim tih i civila, te da mora odustati od podrške Basharu al-Assadu”, izvijestila je Maličbegović.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je rekao da nema potrebe bilo koga plašiti kopnenom operacijom u Siriji, prenosi Reuters, navodeći da nije jasno na šta je Medvedev mislio.

Medvedev je ponovo odbacio optužbe da ruske zračne snage bombardiraju civile u Siriji.

“Nema dokaza da bombardiramo civile iako nas svi optužuju da to činimo. Rusija ne pokušava da ostvari neke tajne ciljeve u Siriji. Jednostavno pokušavamo zaštititi naše nacionalne interese”, rekao je on, dodavši da Moskva želi da spriječi ekstremiste da stignu do Rusije.

Izvor: Al Jazeera i agencije