SAD: Ruski bankar optužen za špijunažu

Tužilaštvo tvrdi i da su Burjakov i još dvojica optuženih pokušali da regrutuju druge ljude za špijuniranje (Reuters)

Sud na Manhatttenu danas je optužio ruskog državljana Jevgenija Burjakova, alias Zenja, koji je radio u New Yorku kao bankar, za špijuniranje i udruživanje radi špijuniranja.

Američko tužilaštvo tvrdi da je od 2012. do januara ove godine Burjakov zajedno sa diplomatama nižeg ranga prikupljao osjetljive informacije o mogućim američkim sankcijama protiv ruskih banaka, prenijela je agencija AP.

Tužilaštvo tvrdi i da su Burjakov, kojeg je uhapsila Američka savezna policija FBI, i još dvojica optuženih pokušali da regrutuju druge ljude za špijuniranje.

Diplomatski imunitet

On predstavio se kao zaposlenik ruske banke, navelo je Američko tužilaštvo i preciziralo da su dvojica pomagača iste mreže, zaštićena diplomatskim imunitetom, otputovala iz Sjedinjenih Država.

Ta dvojica navodnih pomagača su identificirani kao Igor Sporišev i Viktor Podobnji.

Prvi je bio trgovinski predstavnik Ruske Federacije u New Yorku od novembra 2010. do novembra 2014, a drugi ataše stalne misije Ruske Federacije u Ujedinjenim narodima od decembra 2012. do septembra 2013, prema podacima Američkog tužilaštva.

U to vreme je Burjakov radio za filijalu jedne ruske banke na Manhattanu.

Vjeruje se da su diplomate nižeg ranga, iako optuženi, uspjeli da se vrate u Rusiji i da imaju imunitet od suđenja zbog svog diplomatskog statusa.

S druge strane, Rusija je 2014. godine proširila svoj zakon o veleizdaji, špijunaži i državnim tajnama.

Prema tekstu zakona koji su u oktobru usvojila oba doma Parlamenta, veleizdaja se ne odnosi samo na odavanje tajnih informacija stranim vladama, nego na pružanje konsultacija ili finansijske pomoći međunarodnim organizacijama koje su umiješane u “aktivnosti usmjerene protiv sigurnosti Rusije”.

U priašnjem zakonu nisu se navodile međunarodne organizacije i primjenjivao se samo na aktivnosti koje štete “vanjskoj sigurnosti”.

Državne tajne

Novi zakon  također u sebi sadrži jedno novo krivično djelo, a to je dolazak u posjed državnih tajni na ilegalan način, za koji se može dobiti kazna od četiri godine zatvora.

Nedavno je i ruskinja Svetlana Davidova optužena za veleizdaju u Rusiji jer od početka ukrajinskog sukoba nije skrivala svoj pacifizam.

Nazvala je u aprilu 2014. Ukrajinsku ambasadu kako bi je upozorila da je vojna baza u Vjazmi prazna, pošto su njeni vojnici raspoređeni u Ukrajini.

Izvor: Agencije