SAD šalje 1.500 vojnika u Irak

Američka vojska će asistirat iračkim snagama sigurnosti (Reuters)

Američki saveznici spremni su uputiti oko 1.500 vojnika u Irak, gdje će pomoći u obuci i savjetovanju iračkih i kurdskih snaga koje se bore protiv pripadnika Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), saopštio je američki general James Terry.

Terry, koji je zadužen za koordinaciju koalicionih snaga u borbi protiv ISIL-a, rekao je da će se 1.500 vojnika pridružiti američkim vojnicima, kojih ima 3.100.

Agencije su navele da je Terry to izjavio novinarima u Kuvajtu, gdje je doputovao sa američkim ministrom odbrane Chuckom Hagelom.

Američki predsjednik Barack Obama odobrio je raspoređivanje vojnika u Iraku, a saveznici su se obavezali da će uputiti dodatne snage na konferenciji predstavnika koalicije 2. i 3. decembra.

“Kada počnete sada balansirati različite mogućnosti širom naše koalicije, mislim da radimo dobar posao, u smislu koliko vojnika imamo na terenu”, rekao je Terry novinarima. 

Povratak američke vojske

Terry nije želio precizirati koja će zemlja uputiti vojno osoblje u Irak, niti koliko, ali je istakao da oni čine “široki spektar” koalicije koja, sa vojne strane, sada uključuje skoro 40 zemalja, prenijela je agencija Reuters.

Udružene snage SAD-a, Velike Britanije, Australije i Poljske, 2003. godine su izvršile invaziju na Irak, sa ciljem svrgavanja tadašnjeg predsjednika zemlje, Saddama Husseina. 

Do kraja 2011. godine, sve američke snage su se povukle iz Iraka, da bi, zbog borbe protiv grupe ISIL, 2014. godine predsjednik Barack Obama naredio povratak jednog broja trupa. 

Za razliku od 2003. godine, kada je izvršena invazija na Irak, američke trupe 2014. godine pomažu iračkim snagama sigurnosti, obukom i savjetovanjem.

Izvor: Agencije