SAD šalje borbene avione F-22 u Evropu

Ultramoderni F-22 borbeni avion je osmišljen za borbe u zraku, odnosno napade na druge letjelice (AP)

Američke zračne snage saopćile su da će uskoro u Europu poslati savremene, “nevidljive” borbene avione F-22 kao podršku europskim saveznicima zabrinutim zbog ruske agresije.

„Ruska vojna aktivnost u Ukrajini i dalje izaziva veliku zabrinutost kod nas i naših europskih saveznika“, rekla je Deborah Lee James, sekretarica zračnih snaga, na konferenciji za novinare.

Načelnik glavnog štaba američkih zračnih borbenih snaga Mark Welsh James rekao je da će razmještanje omogućiti američkim snagama da vježbaju s partnerima iz NATO-a širom Europe.

Ovaj plan podrazumijeva i dodatnu obuku pilota za letove iznad europskog kontinenta, prenosi AP.

Ultramoderni F-22 borbeni avion je osmišljen za borbe u zraku, odnosno napade na druge letjelice.

Prvi put je upotrijebljen u septembru 2014. godine u okviru napada koalicije na oružanu grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Takvih aviona SAD ima skoro 180, ali nije precizirano koliko će ih biti razmješteno u Europi niti gdje.

Ruski konvoji

Ranije je američka administracija, prilikom susreta sa predstavnicima Njemačke, Francuske i Ukrajine u Berlinu, navela kako su agresori u sukobu na istoku Ukrajine separatisti koje podržava Rusija, a ne oružane snage Kijeva.

Američka diplomatija je izrazila zadovoljstvo razgovorima u njemačkoj prijestolnici između ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea o punoj provedbi sporazuma o prekidu vatre iz Minska, potpisanog u februaru.

Glasnogovornik State Departmenta John Kirby je rekao da SAD i dalje zabrinjava nasilje na istoku Ukrajine.

„Naša analiza i dalje pokazuje da su separatisti zajedno s ruskim snagama napadači, a ne ukrajinske snage“, naveo je.

„Osporavamo pokušaje Rusije da optuži Ukrajinu za napade. Ništa ne ukazuje da je Ukrajina vodila ofanzive na istoku države.“

Ukrajinski predsjednik Porošenko optužio je u ponedjeljak Rusiju da je poslala „velike vojne konvoje“ na proruski separatistički istok, nekoliko sati prije samita u Berlinu s njemačkim i francuskim kolegama o ukrajinskoj krizi.

Izvor: Agencije