SAD šalje u Irak još 650 vojnika protiv ISIL-a

Carter se sastaje s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem i ministrom odbrane Khaledom al-Obaidijem (AP)

Sjedinjene Američke Države će poslati dodatnih 650 vojnika u Irak kako bi pojačale kampanju protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i savjetovale lokalne snage u namjeri da do kraja godine preuzmu Mosul, izjavio je američki ministar odbrane Ashton Carter.

Nekolicina od 560 novih vojnika će biti poslati u aviobazu Kayar, u blizini Mosula, koju su iračke snage preuzele ove subote, rekao je Carter tokom svoje posjete Bagdadu.

Prema navodima Reutersa, ovim pojačanjem, broj američkih vojnika u Iraku bit će povećan na oko 4.650.

Nenajavljena posjeta

Carter je doputovao danas u nenajavljenu posjetu Iraku, kako bi se sastao s američkim vojnim komandantima i iračkim zvaničnicima, dok Washington pokušava iskoristiti prednost nakon nedavnog osvajanja važne zračne baze u blizini Mosula, koji je pod kontrolom ISIL-a.

Američki zvaničnici su izjavili da će se Carter sastati s iračkim premijerom Haiderom al-Abadijem i ministrom odbrane Khaledom al-Obaidijem te generalom Seanom MacFarlandom, komandantom međunarodne koalicije protiv ISIL-a.

Borbe za Mosul

Iračke vladine snage saopćile su u subotu da su vratile kontrolu nad aviobazom Kayar, 60 kilometara južno od Mosula, najvećeg iračkog grada koji je i dalje pod kontrolom ISIL-a.

Američki ministar odbrane pozvao je prošlog mjeseca saveznice u NATO-u da učine više kako bi pomogle koaliciji na čelu sa SAD-om, koja se bori protiv ISIL-a, da završi posao u Iraku i Siriji i uništi tu grupu.

Izvor: Agencije