SAD: Sankcije ekspertu optuženom da je pravio oružje za ISIL

U saopćenju je navedeno da je odluka donesena da bi se Aspermanu uskratila sredstva neophodna da planira i izvodi buduće napade (Arhiva)

Administracija Donalda Trumpa uvela je sankcije francuskom ekspertu za hemijsko oružje Joeu Aspermanu, optuženom da je pravio i koristio hemijsko oružje za oružanu grupu Islamska država Irak i Levant u Siriji.

State Department identifikovao je Aspermana kao “specijalnog globalnog terorista”, kome se zamrzava imovina ako je ima u SAD-u i zabranjuje Amerikancima poslovati s njim, prenio je AP.

U saopćenju je navedeno da je odluka donesena da bi se Aspermanu uskratila sredstva neophodna da planira i izvodi buduće napade.

Zračni napadi koalicije

Pentagon je početkom marta saopćio da je turska ofanziva na kurdske snage u Siriji, koje imaju podršku SAD-a, ugrozila borbu protiv ISIL-a i dovela do “operativne pauze” na istoku Sirije.

Glasnogovornik Pentagona Robert Manning istovremenoje napomenuo da zračni napadi koalicije na čelu sa SAD-om protiv ISIL-a nisu ugroženi.

Borba protiv ISIL-a sada se uglavnom vodi na manjim, zavučenim teritorijama Sirije, ali su snage YPG-a i dalje potrebne SAD-u kako bi držale teritoriju pod svojom kontrolom i time osigurale da se pripadnici te oružane grupe tamo ne vrate.

Izvor: Agencije