SAD se izvinio Kataru zbog videa vojnika

Vlada Katara zbog spornog snimka pozvala američku ambasadoricu na razgovore (Screenshot / YouTube)

Američka ambasadorica u Kataru uputila je izvinjenje vlastima te zemlje nakon što je na internetu objavljen video na kojem se dva vojnika SAD-a smiju dok iza njih stoji katarska zastava, što je shvaćeno kao uvreda. 

U snimku se može vidjeti kako vojnici, dok govore ispred kamere, stoje iza američke i katarske zastave. 

Jedan vojnik tihim glasom kaže da “govori s nepoznate lokacije u mjestu zvanom…” – nakon čega pravi zvuk koji ukazuje na to da je lokacija tajna, dok se njegova kolegica smije. 

Potom pokazuje na katarsku zastavu iza njega, nakon čega se oboje počinju glasno smijati.

Vlada Katara je zbog ovoga pozvala američku ambasadoricu na razgovore. U toj zemlji je zabranjeno vrijeđati ili pokazivati nepoštovanje prema zastavi, a kazna za to je do tri godine zatvora ili 55.000 dolara. 

Izvinjenje Pentagona

Američka ambasadorica je na Twitteru na arapskom napisala: “Dragi pratioci, molim vas da vjerujete da su ovi vojnici ismijavali sebe, ne državu Katar”.

“Upućujem izvinjenje katarskoj vladi i tražim od američkih vojnih lidera da istraže incident i preduzmu odgovarajuće etičke mjere.”

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Mark Toner na konferenciji za novinare rekao je da je ta situacija “primjer kako društvene mreže mogu poslati pogrešnu poruku”.

“Navodno je video uvrijedio neke koji su ga vidjeli, neke katarske građane. Ambasadorica je uputila izvinjenje Kataru putem Twittera, a također i katarskom ministru vanjskih poslova”, dodao je. 

Glasnogovornik Pentagona Peter Cook je, također, uputio izvinjenje, rekavši: “Iskreno žalimo ako je video izazvao bilo kakvu uvredu Katara”.

Dodao je da će Pentagon preduzeti “odgovarajuće mjere”. 

Izvor: Agencije