SAD se nada normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Cilj SAD-a je da Kosovo dobije stolicu u Ujedinjenim narodima, ali nema vremenskog okvira za to, kaže Matthew Palmer (Tanjug)

Vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer izjavio je da SAD očekuje da Srbija i Kosovo, uprkos problemima, nastave dijalog i da se nada normalizaciji odnosa do kraja godine, ali da ne postavljaju krajnji datum kada dve strane treba da pronađu rešenje.

On je za Glas Amerike izjavio da SAD ne vrši “poseban pritisak na Beograd” u smeru normalizacije odnosa, odnosno da ga vrše na sve učesnike pregovaračkog procesa.

Istovremeno je izrazio nadu da će dve strane prevazići tenzije nastale posle proterivanja direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Marka Ðurića sa Kosova.

“Ovo je bio težak period u odnosima Srbije i Kosova i u procesu dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Mislim da je važno da se dve strane vrate za pregovarački sto u dijalogu što je pre moguće, pokušaju da stave događaje od pre tri nedelje iza sebe i gledaju napred, da pokušaju da pronađu način da ostvare napredak u dogovorenim ciljevima”, rekao je Palmer.

‘Pritisak na sve strane’

“Kada je reč o vremenskom okviru, da li mislim da normalizaciju treba ostvariti do kraja godine – bilo bi sjajno, mislim da postoji prilika za značajan napredak u dijalogu do kraja 2018. godine ako se obe strane posvećeno vrate procesu”, dodao je američki zvaničnik.

“Nadam da se da će dve strane moći da ostvare napredak, verujem da je to moguće, ali ne postavljam krajnji datum u smislu – dve strane moraju da do tog i tog datuma pronađu rešenje, ili moramo da tražimo neki drugi način. Bićemo u ovome koliko god da treba”, istakao je Palmer.

Upitan da li je svojom posetom “vršio pritisak na predsednika Srbije Aleksandra Vučića da radi na normalizaciji odnosa”, Palmer je kazao da je njegova poseta bila deo posete Balkanu.

“Takođe sam posetio Sarajevo i Prištinu, posete se nisu odnosile samo na Beograd. Ako je reč o tome da li vršimo pritisak na predsednika Vučića, vršimo pritisak na sve uključene strane da se ponovo posvete dijalogu i krenu napred ka ostvarenju dogovorenih ciljeva. Važno je da se obe strane posvete procesu, urade ono za šta su odgovorne da bi se napredovalo ka uspešnom rešenju”, rekao je Palmer.

Govoreći o tome da li Kosovo može u skorije vreme da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama, Palmer je kazao da je to cilj SAD-a.

“Nemam vremenski rok vezan za to, članstvo u UN-u je komplikovani proces, treba vremena da se ostvari, ali integracija Kosova u međunarodni sistem se nastavlja, nadam se da će se ubrzati i nadam se da će Kosovo u bliskoj budućnosti biti članica UN-a, ali još jednom – nemamo neki zacrtani željeni datum u tom smislu, osim što je pre moguće”, kazao je on.

Podrška Srbiji na putu ka EU

Palmer je, komentarišući ubistvo lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića, rekao da je ono “tragedija i događaj koji je naneo štetu šansama za mir i zajedništvo u regionu”.

Prema njegovim rečima, veoma je važno da se ta istraga nastavi, kao i da se odgovorni pronađu i odgovaraju.

Komentarišući izveštaj Freedom Housa, u kome je, kako se navodi, Srbija dobila niske ocene, Palmer je kazao da SAD ima zajednički cilj sa Srbijom, a to je članstvo u Evropskoj uniji.

“Srbija želi da se pridruži EU i to nije naš cilj za Srbiju, već njen cilj. Mi se slažemo sa tim ciljem, delimo tu ambiciju. To je dug i težak proces, ali zahtevi za članstvo u EU su jasni. Radili smo programski i politički da pomognemo Srbiji da zadovolji te zahteve i uslove i napreduje ka članstvu, što uključuje snažnu podršku nezavisnom sudstvu i medijima, transparentnost i dobru upravu”, rekao je Palmer i zaključio da su to vrednosti koje SAD deli sa Evropljanima i koje su temelj za prijem u EU.

Izvor: Agencije