SAD se plaši od napada dronovima

Senator Charles Chumer ranije je pozvao Saveznu upravu avijacije da pooštri pravila o bespilotnim letjelicama (Al Jazeera)

Američka vlada je upozorila da bi teroristi i drugi kriminalci mogli upotrijebiti bespilotne letjelice za napade na civile, nakon što su tri pilota izvijestila da su vidjeli dronove prilikom slijetanja putničkih aviona u blizini njujorškog aerodrom “John F. Kennedy”.

Zbog njihovih opažanja, Ministarstvo državne sigurnosti odmah je izdalo upozorenje.

Piloti koji su u prošli petak sletjeli na jedan od najprometnijih aerodroma u svijetu primijetili su bespilotne letjelice, a treći je pilot dron uočio u nedjelju navečer.

Sigurnosna pravila

Upozorenje Ministarstva državne sigurnosti objavljeno je u obliku letka poslanog policijskim stanicama širom Sjedinjenih Američkih Država, javljaju američki mediji.

“Iako u većini takvih slučajnih ‘bliskih susreta’ nema zlih namjera, oni su pokazatelj potencijalnih propusta u sigurnosnim pravilima…. što bi protivnici mogli iskoristiti da dronove upotrijebe za napade”, piše u letku.

Senator Charles Chumer je ranije tokom godine pozvao Saveznu upravu avijacije da pooštri pravila za bespilotne letjelice.

Njujorški senator zatražio je da rekreacijski dronovi budu opremljeni softverom koji će im onemogućiti letenje iznad visine od 152 metra te da im se ograniči letenje u promjeru od tri kilometra od aerodroma i ostalih sličnih mjesta na kojima bi mogli ugroziti civile.

Po dosadašnjem zakonu bespilotne letjelice ne smiju letjeti iznad 121 metra ili u promjeru od osam kilometara od bilo kojeg aviona, a da se prethodno o letu ne obavijeste kontrolori letenja.

Izvor: Agencije