SAD se povukao iz dijela Bečke konvencije

John Bolton
Zahtjev vijeća predvođenog Johnom Boltonom, piše WSJ, izazvao je veliku zabrinutost u Pentagonu i State Departmentu (EPA)

Sjedinjene Američke Države (SAD) su se povukle iz Dodatnog protokola za rješavanje sporova u Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima.

John Bolton, savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da je SAD donio odluku da se povuče iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima nakon što je Palestina pokrenula proces povodom premještanja američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, piše Anadolija.

“Predsjednik Trump je donio odluku da se povučemo iz Dodatnog protokola za rješavanje sporova Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Ovo je povezano sa procecom koji je pokrenula takozvana palestinska država”, rekao je Bolton novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da je SAD morao poduzeti određene korake nakon takvih postupaka palestinske strane.

“SAD neće ostati nijeme na nelegalne političke tvrdnje iznesene protiv naše države”, kazao je Bolton.

Istakao je da SAD i dalje ostaje stranka Bečkog sporazuma, izrazivši nadu da će sve strane ispuniti svoje međunarodne obaveze koje proizilaze iz ovog sporazuma.

Zahtjev Palestine

Međunarodni krivični sud (ICC) je prošle sedmice saopćio da je Palestina zatražila da ovaj sud donese odluku da SAD treba poštovati međunarodne sporazume i da povuku ambasadu iz Jerusalema.

U saopćenju je navedeno da je Palestina podnijela zahtjev sudu pod navodima da je otvaranje ambasade SAD-a u Jerusalemu protivno Bečkoj konvenciji iz 1961. godine.

Bečka konvencija o diplomatskim odnosima iz 1961. godine je međunarodni sporazum koji definiše okvir za diplomatske odnose između nezavisnih država.

Ona određuje privilegije diplomatske misije koje omogućavaju diplomatama da izvršavaju svoju funkciju bez straha od prinude ili uznemiravanja od strane zemlje domaćina. Ovo predstavlja pravnu osnovu za diplomatski imunitet.

Njeni članovi se smatraju temeljima savremenih međunarodnih odnosa. Od februara 2017. godine ratifikovana je u 191 državi.

Izvor: Agencije