SAD se sprema da presretne brodove oko Sjeverne Koreje

Obalna straža bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa i njeni ključni azijski saveznici spremaju se da prošire aktivnosti presretanja brodova za koje se sumnja da krše sankcije protiv Sjeverne Koreje.

Taj plan bi mogao da uključi razmještanje snaga američke obalne straže koja bi zaustavljala i pretraživala plovila u azijsko-pacifičkim vodama, javlja Reuters pozivajući se na visokopozicionirane američke zvaničnike.

Kako je nekoliko zvaničnika reklo za britansku agenciju, Washington pregovara sa regionalnim partnerima, uključujući Japan, Južnu Koreju, Australiju i Singapur, o koordiniranju pooštrene akcije koja bi mogla da ode dalje nego ikada ranije u pokušaju da se suzbije pokušaj Pjongjanga da pomorskom trgovinom osigura sredstva za svoj nuklearni program.

Pjongjang na blokadu gleda kao na ratni čin

Iako su sumnjivi brodovi i ranije presretani, nova strategija bi proširila obim takvim operacija, ali ne bi uvela pomorsku blokadu Sjevernoj Koreji.

Pjongjang je upozorio da bi na blokadu gledao kao na ratni čin.

Ova američka inicijativa, koja ranije nije najavljivana, pokazuje sve veću užurbanost Washingtona da prisili Pjongjang da uđe u pregovore o napuštanju svog vojnog nukelarnog programa, navodi Reuters.

Američki zvaničnici smatraju da Sjevernu Koreju dijeli samo nekoliko mjeseci od razvoja nuklearne rakete sposobne da pogodi teritoriju SAD-a.

Izvor: Agencije