SAD: Senatori postigli dogovor o nastavku finansiranja vlade

Demokrati su pristali na nagodbu (EPA)

Čelnici Senata SAD-a postigli su dogovor o nastavku finansiranja vlade, javlja AP, a glasanje o zakonu kojim će to biti omogućeno u Senatu traje.

Demokrati su popustili i pristali okončati opstrukciju Senata, koja je onemogućavala donošenje zakona o nastavku privremenog finansiranja savezne vlade do 8. februara. 

Vođa demokratske manjine u Senatu rekao je da je u zamjenu za to vođa republikanske većine Mitch McConnell pristao na to da do tog datuma počne debatu o pitanjima imigracije, odnosno statusu imigranata koji su kao maloljetni nelegalno ušli u SAD, a koji su bili zaštićeni izvršnom uredbom koju je donio bivši predsjednik Barack Obama, tzv. programom DACA.

Trumpova administracija želi reviziju DACA-e.

McConnell je rekao da deblokada pokazuje da “američki narod ne razumije” zašto su demokrati pribjegli finansijskoj blokadi vlade kako bi pomogli “ilegalnim imigrantima“.

Okončanje trodnevne blokade

Očekuje se da će glasanje u Senatu poslije nagodbe lako proći, a da će spomenuti zakon o privremenom finansiranju vlade do 8. februara potom biti potvrđen i u Zastupničkom domu.

Ovime će biti okončana trodnevna blokada finansiranja američke savezne vlade, prva od 2013. godine

Zakon o privremenom finansiranju dosad nije mogao biti usvojen bez obzira na to što republikanci imaju 51 od 100 glasova u Senatu jer je za nadvladavanje opstrukcije Senata kroz debatu potrebno 60 glasova.

Demokrati su pristali na nagodbu nakon što su od vođa republikanske većine dobili uvjeravanja da će Senat razmatrati prijedloge o imigraciji tokom sljedećih sedmica. 

Izvor: Agencije