SAD: Senatori protiv oružja za S. Arabiju

Senator Rand Paul: Prodaja bi predstavljala recept za katastrofu i ekspanziju trke u naoružanju u regiji (AP)

Četiri američka senatora su podnijeli zajednički prijedlog rezolucije kojom se traži zaustavljanje prodaje tenkova tipa “abrams” i druge vojne opreme u vrijednosti 1,15 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji.

Ova grupa senatora, koju čine dva republikanca i dvojica demokrata, navode sukob u Jemenu kao jedan od razloga.

“Prodaja tenkova, municije i druge opreme zemlji s niskom razinom ljudskih prava i koja je uključena u rat, predstavlja recept za katastrofu i ekspanziju trke u naoružanju u ovoj regiji”, rekao je senator Rand Paul, kako prenosi Srna.

Ukupno 64 člana predstavničkog doma je u kolovozu potpisalo peticiju kojom traže od predsjednika Baracka Obame da odloži prodaju oružja.

Pentagon je priopćio 9. kolovoza da je State department odobrio prodaju više od 130 tenkova tipa “abrams”, 20 oklopnih vozila i druge opreme Saudijskoj Arabiji.

Ponuda po vrijednosti najveća ikada 

Administracija predsjednika Baracka Obame ponudila je ranije Saudijskoj Arabiji oružje i drugu vojnu opremu u vrijednosti većoj od 114 milijardi dolara, što je više nego ikada u 71 godini dugom savezništvu ove dvije zemlje, stoji u izvještaju do kojeg je došao Reuters.

Izvještaj koji je potpisao William Hartung iz Centra za međunarodnu politiku rekao je da se ponuda sastoji od 42 posebna ugovora, a većinu opreme tek treba isporučiti.

Hartung je rekao da će izvještaj biti dostupan javnosti u četvrtak.

Ugovori obuhvaćaju sve od streljiva i osobnog naoružanja do tenkova, ofenzivnih helikoptera, raketa zrak-zemlja i brodova.

Washington osigurava održavanje opreme i obuku saudijskim snagama.

Administracija Obame je odobrila prodaju oružja u vrijednosti 1,15 milijardi dolara Saudijskoj Arabiji prošlog mjeseca.