SAD: Siromašni bi mogli ostati bez pomoći

Prije 75 godina Sjedinjene Američke Države su milionima građana ponudile prvi program socijalnih doprinosa. Ali, zbog pada u broju radnika koji doprinose sistemu, njegova budućnost je sada ugrožena.

Nakon što su u radu proveli veći dio svog života, Donna i njen suprug Henry su u penziji. Uprkos tome što su nešto uštedjeli, u najvećoj mjeri se oslanjaju na vladin ček, poznat i kao socijalno osiguranje, kako bi platiti životne troškove. Donna kaže da bi bez suprugove pomoći i vladinih doprinosa teško izdržala.

“Možda bih izdržala još dvije ili tri godine, a onda bih postala beskućnica. Morala bih napustiti dom”, kazala je Donna Purchase, koja je primalac socialnog osiguranja u SAD-u.

Prvi ček 22,54 dolara

U tome nije usamljena. Procjenjuje se da bi većina penzionerki bez socijalnih doprinosa bile siromašne. Zbog toga je sistem socijalnog osiguranja i osnovan 1935. godine.

Na vrhuncu Velike depresije, s toliko nezaposlenih, američki Kongres stvorio je socijalno osiguranje da bi pomogao milionima siromašnih, starijih i onesposobljenih Amerikanaca. Predsjednik Franklin Roosevelt od tog je programa uredio zakon.

Prvi ček od 22,54 dolara, približno 390 sadašnjih dolara, odobren je Idi May Fuller 31. januara 1940. godine, koja se nikada nije udavala i nije imala djecu.

Većina osiguranika dobija blizu 1.100 dolara mjesečno, dovoljnih za pokrivanje životnih troškova. Ali, životni oslonac mnogih u proteklim decenijama suočava se s neizvjesnom perspektivom.

“Kada je socijalno osiguranje uvedeno, bilo je svega 53.000 osiguranika, za koje je izdvajano ukupno 1,2 miliona dolara. Danas više od 59 miliona ljudi u Americi prima čekove od osiguranja, čija vrijednost premašuje 615 milijardi dolara godišnje”, izvjestila je reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Povećanje poreza 

Ukoliko američki Kongres ne izmijeni program, fondovi za isplate osobama s invaliditetom nestat će naredne godine. Zbog toga mnogi zagovaraju povećanje poreza bogatijim Amerikancima, koji bi pokrio manjak.

“Postoji ograničenje – ako zarađujete više od 118.500 dolara, ne plaćate osiguranju zbog tog dodatnog prihoda”, kazala je Joan Entmacher iz Nacionalne organizacije za prava žena.

Protivnici, pak, kažu da doprinosi od socijalnog osiguranja već gotovo u potpunosti idu u korist slabije plaćenim radnicima, koji će, na kraju, dobijati više nego što doprinose.

To je dovelo do nedostatka političke volje u Kongresu, koji bi izmjenama socijalnom programu trebao osigurati solventnost za buduće generacije.

Izvor: Al Jazeera