SAD: Sjevernokorejski test projektila jest provokacija

SAD, saveznici i Kina rade na nizu odgovora na testiranje projektila Sjeverne Koreje (EPA)

Neuspjeli test projektila koji je Sjeverna Koreja izvršila preko vikenda bio je pokušaj te države da “nešto isprovocira”, a Sjedinjene Američke Države sarađivat će s Kinom kako bi se pokušale smanjiti napetosti, izjavio je u utorak američki ministar odbrane Jim Mattis.

Američki predsjednik Donald Trump zauzeo je žestoki retorički stav prema sjevernokorejskom čelniku Kim Jong-unu, koji je odbacio primjedbe Pekinga i nastavio razvijati nuklearni i program projektila, koje Washington smatra prijetnjom.

Pjongjang je u subotu izvršio neuspjeli test rakete za koju Pentagon tvrdi da je odmah eksplodirala.

Mattis je u utorak novinarima tokom putovanja prema Bliskom istoku rekao kako najnoviji test nije bio interkontinentalni balistički projektil, ali da je i dalje riječ o bezobzirnom potezu.

Kina podržava sankcije

“To pokazuje zašto sada toliko blisko sarađujemo s Kinom… kako bismo uspostavili kontrolu i težili denuklearizaciji Korejskog poluotoka”, istaknuo je američki ministar.

Trump je u nedjelju priznao da je mekši stav koji je zauzeo prema kineskom odnosu prema vlastitoj valuti povezan s njenom pomoći u vezi sa Sjevernom Korejom.

SAD, saveznici i Kina rade na nizu odgovora na testiranje projektila Sjeverne Koreje, kažu američki dužnosnici.

Kina se izjasnila protiv testiranja oružja Sjeverne Koreje i podržava sankcije Ujedinjenih nacija ovoj izoliranoj azijskoj državi.

Zabranila je uvoz sjevernokorejskog uglja 26. februara, prekidajući njegov najvažniji izvoz, a kineski mediji stavljaju u izgled i mogućnost ograničavanja isporuke nafte Sjevernoj Koreji ako nastavi s provokacijama.

‘Trumpa ne treba iskušavati’

U ponedjeljak je američki potpredsjednik Mike Pence upozorio Sjevernu Koreju da nedavni američki udari u Siriji i Afganistanu pokazuju da ne treba iskušavati odlučnost Trumpove administracije.

Trumpova administracija fokusira svoju strategiju na oštrije privredne sankcije, koje uključuju mogući naftni embargo, globalnu zabranu sjevernokorejskog zračnog saobraćaja, presretanje teretnih brodova i kažnjavanje kineskih banaka koje posluju s Pjongjangom.

Sjever je upozorio da će uzvratiti nuklearnim udarom na SAD ako bude isprovociran.

Dužnosnici i stručnjaci, međutim, vjeruju kako je još uvijek daleko od ovladavanja neophodnom tehnologijom, uključujući minijaturizaciju nuklearne bojne glave.

Izvor: Agencije