SAD: Skandal zbog komentara o Michelle Obama

Ramsey Taylor i Whaling su se izvinile zbog svojih komentara (Getty Images)

Direktorica neprofitne organizacije i gradonačelnica u Zapadnoj Virdžiniji našle su se u središtu skandala zbog navodno rasističkih komentara o odlazećoj prvoj dami Sjedinjenih Američkih Država, Michelle Obama.

Nakon što je Donald Trump izabran za novog predsjednika SAD-a, Pamela Ramsey Taylor, direktorica Razvojne korporacije Okruga Clay, navodno je na Facebooku napisala: „Bit će osvježavajuće imati lijepu i dostojanstvenu prvu damu ponovno u Bijeloj kući. Dosta mi je majmuna u štiklama“, prenijela je televizijska stanica WSAZ.

Gradonačelnica Beverly Whaling, zatim je navodno odgovorila: „Uljepšala si mi dan, Pam“.

Poruke, koje su podijelili brojni korisnici društvenih mreža, kasnije su obrisane.

Hiljade ljudi potpisale su peticiju kojom se traže ostavke Ramsey Taylor i Whaling.

Njihovi Facebook profili su izbrisani, javlja Charleston Gazette-Mail.

Izvinjenje na Faceboobuku

U Okrugu Clay živi malobrojna afroamerička zajednica. Više od tri četvrtine glasova na predsjedničkim izborima u tom okrugu osvojio je Donald Trump.

Ramsey Taylor i Whaling su se izvinile zbog svojih komentara.

„Moj komentar nije bio namjerno rasistički“, kazala je Whaling za Washington Post. „Govorila sam o tome kako mi je uljepšan dan zbog promjene u Bijeloj kući. Jako mi je žao ako sam izazvala ikakve neugodnosti“ Oni koji me poznaju, znaju da uopće nisam rasista!“

WSAZ javlja da je Taylor objavila poruku izvinjenja na Facebooku.

Ona je kazala televizijskoj stanici da je javni odgovor na njenu prvu poruku postao „zločin iz mržnje prema meni“, dodavši da njoj i njenoj djeci prijete smrću.

Dodala je da će tužiti ljude koji su je oklevetali.

Predstavnik Razvojne korporacije Okruga County, neprofitne organizacije koju finansiraju američke vlasti, kazao je da je Taylor uklonjena s pozicije direktorice.

Općinski vijećnik Jason Hubbart kazao je kako će se o incidentu govoriti na općinskoj skupštini u utorak navečer, javlja Washington Post.

Izvor: Agencije