SAD: Smanjenje nasilja u Halepu

Djelomično primirje između sirijske vlade i nekih oporbenih skupina prošireno je i na grad Halep, nakon pritiska SAD-a i Rusije.

Američki dužnosnici kažu da je već došlo do smanjenja nasilja u drugom po veličini sirijskom gradu, gdje je u žestokim borbama u proteklih desetak dana poginulo više od 250 ljudi.

Nakon što je istekao privremeni prekid vatre u Guti, sirijski borbeni zrakoplovi obnovili su zračne napade.

Zahvaljujući ruskoj i američkoj intervenciji, napadi su prekinuti, kako u Guti, tako i u Halepu, u kojima se vode teške borbe već drugi tjedan zaredom.

Rusija: Nismo utjecajni koliko SAD misli

Dužnosnici SAD-a kažu da je primirje u tom gradu stupilo na snagu u srijedu iza ponoći.

“Intenzitet borbi i nasilja u Halepu je smanjen. Ali naš cilj je potpuni prekid neprijateljstava”, rekao je Mark Toner, zamjenik glasnogovornika State Departmenta.

Administracija Baracka Obame tvrdi da prekid vatre neće uspjeti, ako Rusija ne izvrši pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da zaustavi napade na pobunjeničke snage.

Dužnosnici u Moskvi kažu da nisu toliko utjecajni.

“Naši američki partneri nas često pozivaju da aktivno surađujemo s Basharom al-Assadom. To upravo radimo, ali on nije naš saveznik. Podržavamo ga u borbi protiv terorizma i u nastojanju da sačuva sirijsku državu, ali on nije saveznik Rusije u smislu u kojem je Turska saveznik SAD-a”, kaže ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Svaka minuta sukoba – gubljenje vremena

Ipak, obje vlade se slažu da svaka minuta sukoba pobunjenika i vojske predstavlja gubljenje dragocjenog vremena za završetak građanskog rata.

“U ovom trenutku najvažnije je da se vratimo razgovorima i onome što smo dogovorili u Ženevi u vezi s funkcionalnim tijelom, koje može osigurati političku tranziciju i sigurnost stanovnika ratom razorene Sirije”, poručio je američki državni tajnik John Kerry.

Dužnosnici su svjesni da je potrebno izvjesno vrijeme prije nego što vijest o primirju dođe do boraca na prvim linijama u Halepu.

U grad, čiji stanovnici kažu da se osjećaju napuštenima, mir tek treba doći.

Izvor: Al Jazeera i agencije