SAD smanjuje doprinos UN-u za 285 miliona dolara

Haley je ukazala na neefikasnost svjetske organizacije (EPA)

Američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley najavila je da će administracija SAD-a smanjiti svoj doprinos budžetu Ujedinjenih nacija za 285 miliona dolara u fiskalnoj 2018/19. godini.

“Neefikasnost i pretjerano trošenje Ujedinjenih nacija dobro je poznato. Više nećemo dozvoliti da se iskorištava velikodušnost američkog naroda ili da trošenje bude nekontrolisano”, rekla je Haley, prenosi NBC News.

Ona je navela da je riječ o historijskoj odluci, koja, osim mnogih drugih mjera radi veće efikasnosti svjetske organizacije, predstavlja “veliki korak u dobrom pravcu”.

Objava smanjenja učešća SAD-a u budžetu UN-a uslijedila je nekoliko dana nakon što je Washington ostao usamljen u Generalnoj skupštini UN-a, koja je usvojila rezoluciju osuđujući odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem za izraelsku prijestonicu.

Haley je tada zaprijetila da će SAD smanjiti finansiranje UN-a.

Generalna skupština o Jerusalemu

Generalna skupština UN-a donijela je većinom glasova rezoluciju kojom traži povlačenje Trumpove odluke da prizna Jerusalem za glavni grad Izraela.

Za rezoluciju su glas dali predstavnici 128 članica UN-a, protiv je bilo njih devet, a suzdržano je ostalo 35 članica.

Od zemalja iz regije Srbija, Slovenija, Albanija, Crna Gora i Makedonija glasale su za rezoluciju, dok su Hrvatska i Bosna i Hercegovina bile suzdržane.

Vanredna sjednica održana je na zahtjev pojedinih arapskih zemalja i zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom.

SAD je ranije uložio veto na takvu rezoluciju.

“Zapamtit ćemo ovaj dan. Odluku SAD-a ništa neće promijeniti”, poručila je Haley nakon glasanja.

Izvor: Agencije