SAD sprečava mlade da pristupe ISIL-u

Završni je dan Samita o suzbijanju nasilnog ekstremizma, kojem u Washingtonu prisustvuju predstavnici 60 zemalja. Fokus ovog skupa je sve veća prijetnja koju pojedine ekstremne grupe predstavljaju za međunarodnu sigurnost, a u svjetlu napada koji su dogodili u zemljama Zapadne Evrope i Australiji.

Na otvaranju diskusije, američki državni sekretar John Kerry poručio je kako takve grupe uporište pronalaze u teroru i strahu koji šire, čemu se međunarodna zajednica mora oduprijeti.

“Naš cilj je da iskoristimo ovu priliku i dobro razmislimo na koji način da zaustavimo nasilne ideologije u njihovom djelovanju, kako da spriječimo terorističke mreže, poput grupe Islamska država Irak i Levant, Boko Harama ili bilo koju drugu takvu grupu, da se povezuju s drugima i na taj način šire svoj utjecaj”, poručio je Kerry.

Pilot-program

Na samitu će se razgovarati i o nedavno pokrenutom američkom pilot-programu saradnje s lokalnim zajednicama, koji je naišao na kritike, javlja iz Minneapolisa Kimberly Halkett, novinarka Al Jazeere.

Kad je Fartune Dell pobjegla iz Somalije, jedini cilj joj je bio odgajati djecu daleko od sukoba. Ali, sada strahuje da su njen maloljetni sin i drugi mladići u ovoj somalijskoj zajednici u Minneapolisu meta propagandnih snimaka ISIL-a.

“Kao zajednica, mi smo najranjiviji, jer imamo neprijatelja, drugačije ih ne mogu nazvati, koji nam pokušava odvesti djecu”, kaže Fartune Dell.

“Strah da će djeca iz ove zajednice otići i priključiti se ISIL-u je opravdan. Od jula je sedam osoba napustilo grad kako bi otišlo u Siriju. Kasnije su optuženi za zločine povezane s njihovim priključenjem ISIL-u”, javlja Halkett.

Obamina administracija pokrenula je pilot-program u Minneapolisu, Bostonu i Los Angelesu. Cilj je zaustaviti regrutaciju, kako ih nazivaju, “ugroženih mladih”. Državni tužilac u Minnesoti Andy Lugar kaže da je program fokusiran na probleme poput visoke stope nezaposlenosti i siromaštva, zbog kojih se mladi osjećaju izoliranim i ranjivim.

“Riječ je o krizi identiteta – pitaju se jesu li Somalci, stanovnici Minnesote, Amerikanci… Prisutan je osjećaj izolacije, koji zajednica želi riješiti, a mi smo tu da pomognemo”, rekao je Lugar.

Ali, ne podržavaju svi novi program. Pojedinci strahuju da će dovesti do masovnog nadzora, kao u prošlosti. Godine 2008. Al-Shabab, somalijska grupa povezana s Al-Kaidom, u Minneapolisu je aktivno regrutirao tinejdžere. Ali, državni program, koji im je trebao pomoći, korišten je i za prikupljanje informacija.

Oprezno optimistični, ali i skeptični

“Pokrenuli su ono što se činilo kao program pomoći zajednici, ali umjesto toga, interna dokumentacija jasno pokazuje da je jedan od ciljeva bio prikupiti informacije o zajednici”, kazao je Mike German, bivši agent američkog Federalnog istražnog biroa.

Nakon desetaka sastanaka s vjerskim vođama i mladima, Lugar kaže da je novi program drugačiji.

“Imamo problem. Želimo ga riješiti, kao i cijela zajednica. Uradit ćemo to zajedno”, rekao je on.

U lokalnoj zajednici kažu da su oprezno optimistični, ali i skeptični.

“Ne sviđa mi se to što je zajednica u centru pažnje. Tužna sam zbog toga što me porede s tim ljudima. Loši ljudi rade ono što žele i ostanu nekažnjeni, a mi smo ti koji dobijaju etiketu”, rekla je Fartune Dell.

Sve dok postoji stigma, kaže, postojat će i sumnjičavost prema državnim programima, čak i prema onima za koje zvaničnici tvrde da im je cilj zaštititi mlade, kao što su njena djeca.

Izvor: Al Jazeera