SAD: Sprečavanje glasanja za demokrate

Tokom protekle dvije godine, više od 10 američkih saveznih država usvojilo je zakone koji građanima otežavaju glasanje.

Kritičari tih mjera tvrde da bi mogle utjecati na ishod predsjedničkih izbora.

Dopisnik Al Jazeere John Hendren posjetio je Ohio, gdje pojedine grupe pokušavaju da demokratskim glasačima uskrate pravo na glasanje.

Teresi Sharp uvreda je došla poštom: sedam pisama lokalne izborne komisije, kojima neko dovodi u pitanje pravo njene cijele porodice da glasa.

Osporavanje prava

“Pitam se kako neko može osporiti moje pravo da glasam”, navodi Sharp.

Konzervativna grupa po imenu Projekt za integritet glasača Ohia požalila se da je porodica Sharp, inače naklonjena demokratima, ilegalno prijavljena na praznoj parceli.

Pisma su poslana na adresu na kojoj je već 67 godina njihova kuća.

“Pokušavaju zastrašiti ljude kako ne bi glasali, jer ne žele da Obama pobijedi”, smatra Sharp.

Širom Sjedinjenih Država, republikanci vode kampanju u ime integriteta glasača. Demokrati, uključujući predsjednika, imaju drugi naziv za ovo: sprečavanje glasanja.

“Trebali bismo pokušati da pronađemo načine kako ljudima olakšati, a ne otežati glasanje”, poručuje predsjednik SAD-a Barack Obama.

Republikanci posebne napore ulažu u neodlučnim državama poput Ohia.

Tzv. grupe za integritet glasača pokušale su osporiti pravo na glasanje 109 osoba u Lancasteru. Lokalna izborna komisija provela je istragu i odbacila zahtjeve.

Voditelji Projekta za integritet glasača Ohia nisu odgovorili na pozive novinara Al Jazeere.

Plakati u siromašnim afroameričkim četvrtima pozivaju na kažnjavanje za izbornu prevaru. Trideset i tri države, od kojih gotovo svim upravljaju republikanci, usvojile su striktne nove zakone o identifikaciji glasača, uz dodatne troškove koje siromašni ne mogu priuštiti.

Takvi zakoni su na snazi širom svijeta. Ali, ovdje ljude podsjećaju na rasne nemire i porez na glasanje, koji je nekada sprečavao mnoge Afroamerikance da glasaju.

“Ova zemlja zaista ima historiju poreza na glasanje, čiji je cilj bio sprečavanje Afroamerikanaca da izađu na izbore. Novi dokumenti koštaju i ovo je slično porezu na glasanje”, ističe Justin Buchler, univerzitet Case Western Reserve.

Prema studiji Univerziteta u New Yorku, u nekim državama 11 posto glasača nema odgovarajuće dokumente, posebno Afroamerikanci, Latinoamerikanci i penzioneri – grupe sklonije demokratima.

Glasali za Obamu

“Ovdje na biralištima, nije jasno predstavljaju li ovakvi napori izbornu prevaru. Također, nije poznato koliko su ove mjere obeshrabrile mnoge legitimne glasače da uopće izađu na izbore”, javio je Hendren iz grada Steubenville u Ohiu.

Teresa Sharp kaže da je, onog dana kad je uložila žalbu izbornoj komisiji, podnesen zahtjev protiv 94 osobe. Ali malo njih se pojavilo.

“Nisam vidjela da su se pojavile 94 osobe. Vidjela sam ih samo sedam. Neću im dopustiti da ugroze mene, niti moju djecu”, naglašava Sharp.

Oni koji su pokušali, nisu uspjeli. Izborna komisija je odobrila Teresinu registraciju. Ona i ostatak njene porodice već su glasali, i to za Baracka Obamu.

Izvor: Al Jazeera