SAD spreman i za vojno rješenje u Siriji

Joe Biden je poručio kako su za SAD odnosi s Turskom veoma važni te da između dviju zemalja nema nesporazuma (AP)

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden izjavio je u subotu, nakon sastanka s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, da su Washington i Ankara spremni za vojno rešenje krize u Siriji, ukoliko ne bude postignut politički dogovor.

“Znamo da bi bilo bolje ako bismo postigli političko rješenje, ali spremni smo, ako to ne bude moguće, za vojno rešenje i da uklonimo Daesh [oružana grupa Islamska država Irak i Levant]”, rekao je Biden na konferenciji za novinare u Istanbulu, prenosi Tanjug.

On je poručio kako su za SAD odnosi s Turskom veoma važni te da između dviju zemalja nema nesporazuma.

“Kada su u pitanju naša strateška pitanja, mi nemamo nesporazuma”, kazao je Biden.

Biden: PKK prijetnja Turskoj kao i ISIL

Biden je, također, rekao da Kurdska radnička partija za Tursku predstavlja podjednaku prijetnju kao i ISIL i da Ankara treba poduzeti sve što je u njezinoj moći da zaštiti svoj narod.

“ISIL nije jedina egzistencijalna prijetnja za narod Turske, PKK je podjednaka prijetnja i mi smo toga svjesni… To je teroristička grupa, kratko i jasno, i ono što oni nastavljaju raditi je apsolutno užasavajuće”, kazao je potpredsjednik SAD-a, kako prenosi Tanjug.

Istaknuo je kako je tijekom sastanka bilo govora o zajedničkim naporima u borbi protiv ISIL-a te naglasio kako između SAD-a i Turske nema neslaganja u činjenici da su ISIL i PKK i Front al-Nusra terorističke organizacije, kako prenosi Anadolija.

“Zajedno možemo iskorijeniti ove terorističke organizacije”, poručio je američki potpredsjednik te naglasio kako obje zemlje posjeduju snažnu volju da poraze ISIL.

“Danas smo dogovorili da učinimo još više. Razgovarali smo o tome kako pružiti više podrške lokalnim sunitskim i arapskim snagama kako bi spriječili pristup ISIL-a turskoj granici. Na taj način ćemo onemogućiti pristup novih ratnika ISIL-u, kao i dostavi naoružanja”, rekao je Biden.

‘SAD i Turska će raditi zajedno’

Kada je u pitanju rješavanje situacije u Siriji s političkog aspekta, Biden je kazao da će SAD i Turska raditi zajedno te dodao kako o tom pitanju “nisu ni optimisti, ni pesimisti, nego odlučni”.

U slučaju da ne dođe do političkog rješenja krize u Siriji, Biden je kazao kako će biti nastavljeni napadi na ISIL.

Na sastanku je bilo govora i o edukacionom kampu Bashika, u blizini iračkog Mosula.

“Nadamo se da, zajedno s Ankarom i Bagdadom, ali i drugim povezanim stranama, možemo naći rješenje da, uz zajednički i koordiniran napor, porazimo ISIL i vratimo Mosul te da spriječimo da ISIL bude produžena ruka neke druge zemlje u regiji”, rekao je Biden.

Izvor: Agencije