SAD spreman za dijalog o razoružanju Pjongjanga

'I dalje smo zainteresirani za načine da dođemo do dijaloga', kaže Tillerson (EPA)

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je u utorak da je SAD otvoren za razgovore o razoružanju Sjeverne Koreje.

Nakon što je sjevernokorejski lider Kim Jong-un odgodio prijetnju da ispali raketu prema američkom teritoriju Guam, Tillerson je kazao da je Washington spreman na razgovore, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Tillerson je sjevernokorejskom lideru ostavio da odluči kada će razgovori početi.

Upitan o odluci Kim Jong-una da odustane od namjere da ispali rakete, Tillerson je kazao da nema odgovor na tu njegovu odluku.

“I dalje smo zainteresirani za načine da dođemo do dijaloga, ali to je na njemu”, rekao je Tillerson.

Diplomatsko rješenje

Ranije su Tillerson i šef Pentagona Jim Mattis u zajedničkom članku u Wall Street Journalu istaknuli da SAD preferira diplomatsko rješenje nuklearne krize, naročito uz pomoć Kine, ali da ne isključuju ni vojne opcije.

“SAD nije zainteresiran za promjenu režima ili brzo ujedinjenje dvije Koreje”, napisala su dvojica američkih dužnosnika.

Oni su pozvali Kinu, koja je glavni trgovinski partner Sjeverne Koreje i njezin saveznik, da utječe na Pjongjang i pozove tamošnji režim da skrene s opasnog puta.

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un u međuvremenu je primio izvještaj sjevernokorejske vojske o njezinim planovima da napadnu područje u blizini Guama i rekao da će promatrati djelovanje Sjedinjenih Američkih Država neko vrijeme prije nego što donese odluku, javila je sjevernokorejska službena novinska agencija KCNA.

“Sjedinjene Američke Države, koje su prve donijele brojnu stratešku nuklearnu opremu blizu nas, trebaju prvo donijeti ispravnu odluku i pokazati djelima ukoliko žele smanjiti tenzije na Korejskom poluotoku i spriječiti opasan vojni sukob”, navela je KCNA izjavu Kim Jong-una, prenio je Reuters.

Kim je rekao da vojska treba u svakom trenutku biti spremna, ukoliko on donese odluku da se djeluje, navedeno je u izvještaju sjevernokorejske službene novinske agencije.

Izvor: Agencije