SAD: Strauss-Kahnu će se suditi za silovanje

Strauss-Kahn je nedavno u Francuskoj optužen i da je umiješan u lanac prostitucije (AFP)

Američki advokati bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahna su u utorak izjavili da su “razočarani” jer je sudac odbio njegovo pozivanje na diplomatski imunitet pa će mu se suditi za pokušaj silovanja sobarice Nafissatou Daillo.

“Razočarani smo što je sud poslao slučaj na građansku parnicu. On će se boriti protiv optužbi i vjerujemo da će pobijediti”, naveli su u saopćenju advokati William Taylor i Amit Mehta.

Advokati su uzalud pokušavali uvjeriti suca Douglasa McKeona da njihov klijent ima apsolutni imunitet kao bivši direktor Međunarodnog monetarnog fonda, ali sudac je odredio da je Strauss-Kahn ostao bez imuniteta u trenutku podnošenja ostavke na tu dužnost.

Rezultati forenzičkih ispitivanja ukazali su na to da je bilo seksualnih odnosa između Strauss-Kahna i žene, ali tužilaštvo nije povjerovalo u veći dio priče koju je iznijela oštećena o okolnostima spornog događaja ili o sebi.

Neslaganja u priči

Diallo su kompromitirali telefonski  razgovori, dan nakon što je iznijela optužbe, sa jednim muškarcem koji se nalazi u zatvoru. U razgovoru koji je policija snimala, ona je pitala „koje bi prednosti mogla imati od daljih optužbi“. Njen sagovornik, koji se nalazi u zatvoru zbog posjedovanja marihuane, sobarici je u protekle dvije godine na bankovni račun prebacio 100.000 dolara.

List  The New York Times prvi je izvijestio da su istražitelji otkrili značajna neslaganja u ženinoj priči o prošlosti, a jedan zvaničnik je listu rekao da je žena više puta lagala poslije iznošenja prve optužbe 14. maja. Otkrića sadrže pitanja koja potiču iz njenog zahtjeva za azil i mogućih veza sa kriminalom, poput trgovine drogom i pranja novca, rekao je jedan od zvaničnika.

Nedavno je Strauss-Kahn optužio političke protivnike, bliske francuskom predsjedniku Nicolasu Sarkozyju da su uništili njegovu predsjedničku kandidaturu.

Optužba u Lilu

Strauss-Kahn je nedavno u Francuskoj optužen da je umiješan u lanac prostitucije, saopćili su njegovi advokati.

Optužen je nakon ispitivanja pred sudom u francuskom gradu Lilu.

Jedan od advokata Strauss-Kahna , Richard Malka, rekao je da Strauss-Kahn “snažno tvrdi da nije kriv i da nikada nije imao ni najmanju slutnju da su žene koje je sretao mogle biti prostituke”.

Ročište u Francuskoj je zakazano zbog sumnje da je Strauss-Kahn uključen u organizovanje zabava sa prostitutkama u elitnim hotelima u Francuskoj, Belgiji i SAD, zbog čega je prije mjesec dana bio u pritvoru dva dana.

Njegovo ime se pojavilo kada je policija istraživala lanac prostitucije, čiji su pripadnice dovođene iz bordela sa one strane francusko-belgijske granice da bi učestvovale u orgijama u elitnim hotelima u Lilu i Parizu.

Priznao je da je učestvovao na nekim od tih “žurki”, a na jednoj od njih su bile i žene koje su slate i u Washington da ga zabavljaju dok je bio direktor MMF-a.

Međutim, preko svog advokata negirao je da je znao kako je ta “pratnja” plaćena.

Korišćenje usluga prostitutki nije protivzakonito u Francuskoj, ali tužioci traže dokaze da je Strauss-Kahn bio svjestan činjenice da je zabave organizovala mreža podvodača i da su ih plaćali drugi gosti, zloupotrebljavajući finansijska sredstva kompanija.

Nekoliko biznismena i policijaca iz Lila optuženi su da su članovi te mreže, a Strauss-Kahn je rekao policiji da nije posumnjao da su prisutne žene prostitutke, jer su ga sa njima upoznali viši službenici policije.

 

Izvor: Agencije