SAD: Sud suspendirao deportacije osoba iz sedam muslimanskih zemalja

Američka savezna sutkinja je djelimično dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale izvršnu uredbu Donalda Trumpa o zabrani ulaska izbjeglica i državljana iz sedam muslimanskih zemalja, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Po dokumentu saveznog suda koji je agencija AFP dobila na uvid, savezna sutkinja Brooklyna, Ann Donnelly koja je zaprimila tužbe organizacija za ljudska prava, među kojima i Američke unije za građanske slobode (ACLU), naredila je američkim vlastima da ne smiju izgoniti državljane iz sedam zemalja na koje se odnosi uredba – Irana, Iraka, Jemena, Somalije, Libije, Sirije i Sudana – koji posjeduju dokumente s kojima mogu ući u Sjedinjene Države.

Prema podacima američke pogranične službe, na osnovu Trumpove odluke, na američkim aerodromima zadržano je nešto više od 170 osoba kojima je onemogućen ulazak u zemlju uprkos važećim vizama.

“Ovo je dan koji će nam ostati u pamćenju”, rekao je direktor ACLU-a Anthony Romero nakon završetka vanrednog ročišta.

“Ovo pokazuje da kada predsjednik Trump donosi zakone i uredbe koji su neustavni i nezakoniti, sudovi su tu da brane prava svih”, dodao je.

Iako je slučaj daleko od završetka jer odluka sutkinje znači tek privremenu djelimičnu suspenziju uredbe i novo ročište je zakazano za februar na kojem će se odlučivati o trajnom opozivu uredbe, “večeras je važno da se nikoga ne vrati avionom”, rekao je adovkat ACLU-a Lee Gelernt.

Također je rekao da je sutkinja naredila vladi da objavi popis svih osoba koje su od petka zadržane na američkim aerodromima.

Protesti širom SAD-a

Uz tužbu koju su podnijela udruženja, na aerodromima su organizirani protesti u kojima se tražilo puštanje privedenih koji većinom posjeduju valjane vize, pa i zelenu kartu, američku dozvolu boravka.

Izvori u Trumpovoj administraciji, koji nisu željeli biti imenovani, navode da je Bijela kuća donijela uredbu bez prethodne konsultacije i koordinacije s agencijama nadležnim za njeno provođenje pa je uslijedio haos.

Tako je, uprkos uputama američke pogranične službe, objavljenim u subotu prijepodne, da se nositeljima dozvole stalnog boravka u SAD-u treba omogućiti da uđu u avione za SAD, dio ostao na aerodromima širom svijeta jer su ih aviokompanije odbile primiti u avione. 

Trumpova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima Hillary Clinton izrazila je podršku demonstrantima protiv Trumpove uredbe.

 “Stojim uz ljude koji su se okupili večeras širom zemlje braneći naše vrijednosti i naš ustav. Mi nismo to”, napisala je na Twiteru.

Nešto ranije Trump je kazao novinarima kako njegova uredba ne predstavlja zabranu za muslimane.

 “To nije zabrana za muslimane. Potpuno smo pripremljeni, sve se odvija vrlo lijepo. Vidite na aerodroma, vidite posvuda. Sve se odvija dobro i imat ćemo vrlo, vrlo snažnu zabranu i ekstremne zapreke koje smo trebali imati već godinama”, kazao je Trump.

Izvor: Al Jazeera i agencije