SAD suvereno na vrhu CONCACAF kvalifikacija

Altidoreu je ovo četvrta uzastopna utakmica u državnom dresu da se upisao u listu strijelaca (AFP)

Nogometna reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država učvrstila se na prvom mjestu kvalifikacija zone Sjeverne i Srednje Amerike i Kariba (CONCACAF) za plasman na Svjetsko prvenstvo naredne godine u Brazilu pobjedom nad Hondurasom od 1:0.

Jedini pogodak na duelu odigranom u utorak navečer u Sandyju, američka savezna država Utah, zabilježio je Jozy Altidore, kojem je ovo četvrta uzastopna utakmica u državnom dresu da se upisao u listu strijelaca.

Gol odluke viđen je u 73. minuti, kada je Fabina Johnson centrirao, a Altidore, kojem je ovo deveti gol u kvalifikacijama za Mundijal 2014, savladao honduraškog golmana Noela Valladaresa.

Trijumf Kostarike

Svoje šanse za plasman na SP-u naredne godine značajno je povećala Kostarika, drugoplasirana ekipa CONCACAF kvalifikacija, koja je na svom terenu u San Joseu savladala Panamu sa 2:0. Golove na Nacional stadionu postigli su Bryan Ruiz u 49. i Celso Borges u 51. minuti.

Rezultati: SAD – Honduras 1:0, Kostarika – Panama 2:0, Jamajka – Meksiko 0:1 (meč odigran 4. juna zbog učešća Meksika na Kupu konfederacija).

Poredak nakon odigranih šest kola: SAD 13 bodova, Kostarika 11, Meksiko 8, Honduras 7, Panama 6, Jamajka 2.

Prve tri reprezentacije se plasiraju na SP. Četvetoplasirana igra doigravanje protiv pobjednika zone Oceanija – Novog Zelanda.

Izvor: Agencije