SAD: Sve manje novih radnih mjesta

U Sjedinjenim Američkim Državama u u maju je otvoreno svega 69 hiljada novih radnih mjesta, što je znatno manje od očekivanog, pokazuju podaci koje je objavilo Ministarstvo rada te zemlje.

Stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na nivou od 8,2 posto.

Republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney iskoristio je nove ekonomske podatke da kritizira predsjednika Baracka Obamu.

„Ovosedmični izvještaj o slabom zapošljavanju je poražavajuća vijest za američke radnike i američke porodice“, rekao je Romney, te optužio Obamu za vođenje loše ekonomske politike.

Rupa u zapošljavanju

Bijela kuća saopćila je da je razočarana novim podacima.

„Voljeli bi da se brže otvaraju radna mjesta“, kazao je Alan Krueger, šef Obaminog Vijeća ekonomskih savjetnika za portal Reuters Insider.

„Trenutno imamo veliku rupu u zapošljavanju zbog otpuštanja koja su se desila tokom recesije“.

Planirana otpuštanja američkih kompanija dostigla su osmomjesečni maksimum, a listu predvodi IT industrija.

Masovna otpuštanja u firmi Hewlett Packard lansirala su IT industriju na vrh jedne nepopularne liste.

Time se nastavlja trend otpuštanja u američkim korporacijama, prema podacima Agencije za praćenje tržišta rada.

Masovna otpuštanja

Kompanije koje proizvode kompjutere otpustile su više od 32.000 radnika. Iza njih su transportne kompanije i one za proizvodnju robe široke potrošnje.

Analitičari tvrde da kompjuterska industrija nije toliko žrtva nestabilne ekonomije, koliko ide ukorak sa inovacijama novih tehnologija.

“Promjene u tehnologiji, poput tablet računara ili virtuelnog prostora, utiču na način kako ljudi kupuju određene proizvode, tako da se velike industrije moraju prilagoditi kako bi bile konkurentnije“, kaže Frank Gillett, analitičar pri Forrester Research.

Otkako su tablet računari izašli na tržište, srezana je prodaja PC-a.
Pažnja je sada usmjerena na Microsoft i novu verziju Windowsa, ali analitičari ne očekuju ništa revolucionarno.

“Mi mislimo da treba proći još dvije godine prije nego što svi novi softweri i aplikacije kliknu sa novim uređajima”, rekao je Gillett.

Izvori: Al Jazeera i agencije