SAD: Sve opcije na stolu kad je u pitanju Sj. Koreja

'Nemamo posla s racionalnom osobom', rekla je Haley govoreći o lideru Sjeverne Koreje Kim Jong-unu (AP)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa preispituje kako će postupati prema Sjevernoj Koreji i “sve su opcije na stolu”, poručila je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim nacijama Nikki Haley nakon vanredne sjednice Vijeća sigurnosti UN-a posvećene najnovijim raketnim probama koje je izvršio Pyongyang.

Ona je istovremeno odbacila prijedlog Kine o “dvostrukoj suspenziji” američkih i južnokorejskih vojnih vježbi i balističkih i nuklearnih proba Pyongyanga, prenio je Reuters.

“Nemamo posla s racionalnom osobom”, naglasila je Haley govoreći o lideru Sjeverne Koreje Kim Jung-unu.

SAD i Japan zahtijevali su hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a nakon što je Sjeverna Koreja lansirala najmanje četiri balističke rakete, od kojih su tri pale u more blizu Japana.

‘Kako izbjeći sudar dva voza’

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi uporedio je ranije u srijedu Korejski poluotok sa dva voza koja ubrzavaju jedan prema drugom, a nijedan se ne želi pomjeriti, zapitavši jesu li dvije strane zaista spremne za sudar.

Kina je predložila da Sjeverna Koreja prestane s testovima raketa i nuklearne tehnologije kako bi se kriza na pomolu otklonila, a u zamjenu za to da Južna Koreja i SAD prestanu s vojnim vježbama, koje konstantno izazivaju bijes Sjeverne Koreje.

Vijeće sigurnosti UN-a oštro je u utorak osudilo lansiranje raketa koje je izvršila Sjeverna Koreja i izrazilo zabrinutost zbog porasta “destabilizirajućeg ponašanja”.

Amerikanci su, u međuvremenu, počeli postavljati raketni sistem odbrane protiv balističkih projektila kratkog i srednjeg dometa u Južnoj Koreji.

Izvor: Agencije