SAD: Tajne kontrole i procjene nuklearnog naoružanja

Rakete, Lansiranje
Problemi u sistemu su povremeno loš rad, sigurnosni propusti i loša obuka (EPA)

Pentagon je odlučio pokriti velom tajnosti procjene o sigurnosti njegovih operacija i kontrola u vezi s nuklearnim naoružanjem.

Ukupni rezultati rutinskih inspekcija u bazama nuklearnog oružja, uz ocjenu “položio-pao”, ranije su bili javno dostupni, ali sada više ne.

Kao razlog za promjenu je navedeno da se spriječi da neprijatelji doznaju previše o ranjivosti nuklearnog oružja SAD-a, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD-a, kapetan mornarice Greg Hicks, ocijenio je da je dodatna razina tajnosti bila neophodna, ističući kako omogućava da se osigura da dok god postoji nuklearno oružje, SAD će očuvati sigurne i efikasne nuklearne zalihe.

Nedostaci u nuklearnom sistemu

Odluka da se prikriju rezultati inspekcija o tome kako radi nuklearno oružje, kako se održava i čuva, uslijedila je nakon tajne preporuke nastale na osnovu Pentagonovih pregleda problema u vezi s oružjem, radnicima i objektima koji čine nuklearnu snagu zemlje.

Ipak, probleme koji su izazvali provjere prije tri godine nije uzrokovala objava inspekcijskih rezultata, prenosi AP.

Problemi su zapravo predstavljali nedostaci u nuklearnom sustavu, uključujući povremeno loš rad, sigurnosne propuste i lošu obuku, koje su djelomično uzrokovali nedostatak potrošnje i slabo rukovodstvo.

Ukupni rezultati takvih kontrola, bez sigurnosno osjetljivih detalja, bili su dostupni javnosti.

Izvor: Agencije