SAD traži da Rusija povuče vojsku

SAD optužuje Rusiju da naoružava separatiste u istočnoj Ukrajini (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry, rekao je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu da Rusija mora povući svoju vojsku iz istočne Ukrajine, saopćio je visoki zvaničnik State Departmenta.

U telefonskom razgovoru sa šefom ruske diplomatije Lavrovom, Kerry je, također, pozvao Rusiju da izvrši pritisak na pripadnike proruskih snaga da se pridržavaju sporazuma o primirju postignutom u februaru, kako bi okončali sukobe u istočnoj Ukrajini.

Kerry je Lavrovu rekao i da se obuka jedinica ukrajinske Nacionalne garde koju sprovode SAD, odvija u potpunosti transparentno, u odbrambene svrhe i na poziv ukrajinske vlade, prenio je Tanjug za agenciju Reuters.

Ruske optužbe

Kerryjev poziv uslijedio je nekoliko sati nakon što je Pentagon odbacio optužbe Rusije da se u zoni sukoba u istočnoj Ukrajini nalaze američki vojnici, nazvavši te tvrdnje “smiješnim pokušajem da se skrene pažnja” s vlastitih ruskih aktivnosti u tom području.

“Rusija nastavlja dostavljati oružje naoružanim separatistima u istočnoj Ukrajini te im pruža obuku i pomoć u zapovjedništvu, što je očigledno kršenje obaveza koje je Moskva preuzela sporazumom iz Minska te kršenje suverenosti Ukrajine”, kazala je Eileen Lainez, glasnogovornica Pentagona, prenosi Hina.

Prema njezinim riječima, Pentagon je jasno dao do znanja da američki specijalci na zapadu Ukrajine, kod granice s Poljskom, obučavaju ukrajinske gardiste.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov ranije je izjavio da američka vojska uvježbava ukrajinske jedinice ne samo na zapadu Ukrajine “kao što to prikazuju ukrajinske televizijske postaje, nego direktno u zoni borbi u području Marijupolja, Severodonjecka, Artjomovska i Volnovahe”.

Izvor: Agencije